24 000 българи са под карантина

12:24, 27 мар 20 25 3135 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

На брифинг в Министерски съвет ген.-майор Венцислав Мутафчийски представи начините за установяване на заразените с коронавирус, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. По думите му три са вариантите за проследяване на епидемията:

20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на гражданите COVID-19, като той ще се извършва с три вида теста. 

Единият вариант е чрез PCR – тестове. С него могат да се изследват 1000 – 1 200 души дневно или 30 000 теста месечно, което струва около 930 хиляди лева на месец. За България от ЕС са отделени 600 000 такива теста.

Вторият вариант е флуоресцентен метод. С него могат да се изследват до 20 000 души дневно и струват около 10 млн. лв. месечно.

Третия вариант са бързите тестове. Те могат да установят колко души са се заразили без да разберат. С тях се правят между 20 000 - 40 000 изследвания на ден и струват около 10 млн. на месец.

 

Министърът на външните работи Младен Маринов информира, че вече са образувани над 200 досъдебни производства за неспазване на карантина. „Към момента имаме 24 000 карантинирани жители. По-голяма е концентрацията на изолирани в София, Варна и Велико Търново“, съобщи Маринов.

В помощ към полициите на контролните пунктове са включени и служителите на тол системата. Проблем с преминаването има на обходите от Перник до София.

снимка: Министерски съвет

Борисов съобщи решенията, които са били взети на Европейския съвет късно снощи. Сред тях е противодействието на дезинформацията и работата за набавяне на медицинска апаратура.

Съветът подкрепя действията на ЕЦБ за осигуряване на благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната. Лидерите на ЕК ще ускорят набавянето на медицинско оборудване. Комисията ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприема действия за подобряване на положението.

Капиталът за извършване на тестове ще бъде увеличен. Осигурени са 140 милиона евро за разработване на ваксина срещу вируса.

Правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.

Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 броя предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама