Дефицит на златото в САЩ, германската икономика в опасност

16:08, 28 мар 20 / Свят 25 2399 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В САЩ инвеститорите и банкерите са изправени пред сериозен недостиг на златни кюлчета и монети, докато коронавирусът се разпространява, съобщи в. „Уол Стрийт джърнъл”, цитиран от БГНЕС.

„Дилърите разпродадоха всичко или бяха временно затворени. Credit Suisse Group AG, която сече собствени кюлчета от 1856 г., заяви тази седмица на клиентите, че дори не си струва да се търси. В Лондон банкерите наемат частни самолети или се опитват да намерят военни товарни самолети, за да доставят своите кюлчета до борсата в Ню Йорк”, пише вестникът.

Кристалина Георгиева: Светът вече е в рецесия

Липсата на злато на борсата накара банкерите на Уолстрийт да помолят Канада за помощ. "Кралският канадски монетен двор е залят с искания за увеличаване на производството на златни кюлчета, които могат да бъдат изпратени до Ню Йорк", добавя изданието.

Тази седмица цената на фючърсите на златото в Съединените щати нарасна с около 9%, до 1620 долара за тройунция и достигна седемгодишен връх. От 2000 г. насам има само няколко случая на подобно увеличение на цените: например веднага след като най-голямата американска банка Lehman Brothers обяви банкрут през септември 2008 г.

ЕС рискува да изгуби основанието за съществуването си, предупреди Конте

В Германия пък за няколко дни са подадени поне 360 000 молби за спешна финансова помощ за самостоятелно заети лица и малки предприемачи на фона на кризата, причинена от разпространението на коронавирус. Това показват резултатите от проучване, проведено от вестник „Билд” сред представители на федералните провинции държави. Според него, Берлин вече е отпуснал 138,5 милиона евро за тези цели. Средствата се предоставят безвъзмездно. Немската банка за развитие KfW получи 443 заявления на стойност 7,4 милиарда евро.

Бундестагът и Бундесратът вече одобриха най-големия антикризисен пакет в историята на Германия. В него е включен по-специално отделна национална програма за подпомагане на микропредприятия и самостоятелно заети лица в размер на 50 милиарда евро. Тези пари ще бъдат взети от допълнителния държавен бюджет от 156 милиарда евро. Германия ще заеме необходимите средства чрез пускане на държавни облигации на фондовия пазар.

На всички предприятия, засегнати от мерки за борба с коронавируса с персонал не повече от 5 души, ще бъдат изплащани еднократно 9 000 евро за следващите три месеца. Фирми с не повече от 10 служители могат да разчитат на суми от 15 000. Парите са предназначени, на първо място, за плащане за наем на помещения, лизингова техника и заеми.

Ще засегне ли COVID-19 икономиката на България?

Според експерт обаче, германската икономика може да оцелее само два месеца под карантина. Това заяви президентът на Лайбницския институт за икономически изследвания в Хале Райнт Гроп в интервю за вестник „Мителдойче цайтунг”.

Според прогнозата му всеки месец БВП на федералната република ще спада с 3%, а поради кумулативния ефект за два месеца този показател ще достигне до намаление от 10%, а през три - дори повече.

Гропт изрази мнение, че борбата с коронавируса трябва да протече с „по-нежни мерки". "Този, който е здрав, може и трябва да работи. Пациентите остават вкъщи. На тези, които са изложени на риск, тоест всички, които са над 65 години и които преди това са имали заболявания, трябва да се осигури максимална изолация. Сегашните ограничения ще продължат да се разпространяват към тях“, каза икономистът.

Осем истории от частния бизнес по време на коронавирус

Той обаче не отрече, че мнението на лекарите трябва да бъде изслушано. Въпреки това Гроп смята, че мерките срещу коронавируса трябва да бъдат целенасочени, в противен случай щетите върху икономиката ще бъдат толкова силни, че ще се отразят и на здравето на населението, а за възстановяване на икономиката ще са необходими много средства и пари.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама