Светът има пари за около 3 месеца

17:23, 28 мар 20 25 5025 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Бойко Борисов е с отрицателен тест за COVID-19, това съобщи самият той на днешния брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Възложих на щаба, на министъра на здравеопазването, още веднъж да прегледат всички лекари, медсестри, лаборанти, шофьори, бърза помощ, РЗИ-та, всички, които са работили с коронавирус, да няма пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв, което трябва да се изплати", каза премиерът.

"Водихме около един час разговор с шефа на МВФ, да се запознаем с мерките, които се взимат по света. Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и има пари за около 3 месеца, ако стане 6-9, тогава няма отговор на въпроса. Именно затова се търси как да се разположат парите във времето", каза още премиерът. 81 държави за поискали от МВФ помощ. Доскоро в най-лошия случай са били 3-4 страни в нужда, допълни той.

331 са българите с COVID-19, починалите са вече 6

Най-важно е след кризата да бъдат запазени работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата, подчерта премиерът. 

"Освен здравето, най-важното е да запазим работниците. Съгласихме се да разширим обхвата на постановлението. Реално "Сребърният фонд" и фонд "Колзлодуй" трябва да не падат под 5 млрд лева. Тоест това е буфера, който имаме. Да може да вземем назаем пари, сигурно няма да мине без тях. Но всеки заем трябва да се плаща. Лихвите ще ги връщат децата ни, следващите поколения. Защото икономиката няма да тръгне в света стремглаво след това", отчете още Борисов и допълни, че в сряда ще се проведат разговори за пакети за банките. 

сн. Министерски съвет

Нашата основна грижа е, освен за лекарите, полицаите, и за пенсионерите да останат пари в следващите месеци, защото когато си здрав и млад, и да нямаш работа, все нещо ще може да се направи, каза премиерът. Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си, ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме, категоричен беше Борисов.

Той добави, че основна грижа е осигуряването на т. нар. зелени коридори, тъй като така се осигурява работата на икономиката. "Моят приятел Борис Джонсън ми каза, че не трябва да има карантина", каза премиерът и коментира, че това не е било добро решение. "Трябва да имаме общ европейски отговор на кризата", каза още Бойко Борисов и подчерта, че след преодоляването на епидемията ще трябват пари, за бъде възтановена икономиката.

Дефицит на златото в САЩ, германската икономика в опасност

Премиерът е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България.

Борисов съобщи, че е възложил да се създаде щаб от доброволци под шапката на ГД "Пожарна безопасност защита на населението“. Има вече над 3000, главно по линия на противопожарната охрана, които обаче трябва да бъдат организирани.

Той посъветва младите хора да помогнат на по-възрастните да си останат вкъщи, ако искат да ги запазят.

сн. Министерски съвет

Борисов разкритикува НАТО, че не е имал готовност да посрещне бактериологична война. И запита ако е било така, сега Пактът трябваше поне да извади от резерва защитни облекла.

Кристалина Георгиева: Светът вече е в рецесия

"Аз искам да питам и колегите от НАТО, където правим големи вноски за защита, за киберзащита или пазим се от дронове, купуваме, милиарди харчим за въоръжение, ние нямаме ли планове на НАТО за бактеоролигична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава, и тя е много по-реално... Много обичам да им задавам въпроси и аз на по-големите. Сериозно мълчание по този въпрос", каза Борисов. Той е повдигнал темата на заседанието на Европейския съвет. "Ами ако сме се готвили за война, нямаме ли защитни облекла? Реално ние не можем да воюваме в момента, реално сме победени вече от вируса. Реално не сме били готови по тази тема", отсече той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама