АИКБ: В този вид от мерките за бизнеса ще се възползват онези, които нямат нужда от подкрепа

18:13, 29 мар 20 25 3040 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

"Ние не искаме повече пари, а ние казваме как с тези пари може да се стигне до много повече хора, да се подкрепят много повече работни места и ефективно да се работи". Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред Нова телевизия, като коментира подкрепата, която оказва държавата на бизнеса в ситуация на криза заради коронавируса.

„Не само АИКБ и КРИБ, а всички организации на работодателите имат официална позиция – в този вид мярката не е работеща. От нея ще се възползват тези, които нямат нужда от подкрепа, а не тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на работниците”, заяви Велев.

Социалните партньори определиха мерките в подкрепа на бизнеса

"За да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което му е забранено да работи и няма приходи, да даде още 77 лв., това е 100% от нетния доход на работника. За да бъде той получен, трябва неработещото предприятие, което е без приходи и има да плаща данък сгради, такса за битови отпадаци и други постоянни разходи, които няма как да ги спрем, например, за охрана или по кредити... За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа, бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка", каза още Велев.

Велев обясни, че когато работниците отидат на борсата, тогава държавата ще плати не 23%, а 60%.

Мая Манолова: С тази помощ от правителството Господ да ни е на помощ

Предложението, което не е само на АИКБ, а е на всички работодателски организации, а и на синдикалните организации, е спешен ремонт на закона.  "А другото е разпоредбата на чл. 6, която повелява, че може да не се плаща за доставки и за нищо, а всеки на всекиго може да не плаща. Това означава, че ако си закупите в момента автомобил например, може да не платите и няма да дължите лихви, неустойки, санкции".

Малкият и среден бизнес: Настанаха черни дни

Текстът гласи: "До отмяна на извънредното положение не се прилагат последици от забевено плащане на задължения на частно-правни субекти". Велев обясни, че това означава, че едно предприятие, което изработва хранителни продукти например, доставя ги на магазина, а магазинът може да не му плати без да има никакви последствия от това. Тогава как предприятието ще плати залатите на работниците си, запита председателят на АИКБ. Очевидно е допусната грешка, която трябва да бъде поправена и това са две отделни причини за ремонт на този закон", допълни той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама