Дарителството – духовната спойка, която ще ни помогне да оцелеем

15:00, 30 мар 20 25 3004 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Разпространението на коронавируса у нас ни постави в трудна и непозната обстановка. Но въпреки страха за здравето и живота ни, обществото успя да се мобилизира – разкриха се множество благотворителни акции, десетки личности, фирми, партии направиха дарения, стотици пожелаха да помогнат.

Духът на дарителството е тази духовна спойка на обществото в момента, която ще ни помогне да оцелеем, да запазим устоите на общото ни съжителство и да излезем по-силни от кризата, каза за TOPNOVINI.BG доц. д-р Костадин Нушев, преподавател в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„От християнска гледна точка е добре, когато вършим милосърдие, както се казва в Евангелието „лявата ръка да не знае какво прави дясната“ и „да не тръбим пред човеците, за да ни видят“ както гласят думите на Иисус Христос. Но от друга страна когато се извършват организирани дарителски акции, тогава е необходимо да има гласност, за да се привлича по-голяма обществена подкрепа“, каза доц. Нушев.

Откриха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с Covid-19

Според него включването на фирми, политици, депутати, магистрати в благотворителните инициативи дава добър пример за единство и солидарност пред общото бедствие. По думите му тази публичност ще окуражи и мотивира и други да извършат добро, от което печели цялото общество.

От друга страна дарителските каузи са от полза и за самите корпорации, тъй като те носят авторитет на техните ръководители и действат благотворно и за чисто финансовите им успехи. „Но всичко трябва да се прави с необходимата отговорност и в името на обществената солидарност, защото може да се върне като бумеранг върху добрия имидж и репутация на определена компания, ако в критичeн момент се появят съмнения че мотивите за определена благотворителна кампания са били користни и комерсиални“, смята доц. Нушев.

Протегната ръка - история за добротата (ИНФОГРАФИКА)

Като преподавател по християнска етика и ръководител магистърската програма „Църковно социално дело“ той наблюдава ситуацията с голям интерес и смята, че дарителство и доброволчество сега показват силата и благородството на българите.  

Снимка: (доброволци, ВМА)

Според него от ключово значение за ситуацията е да превъзмогнем отрицателните характеристики в народопсихологията ни и да мобилизираме добрите си страни.

Акцент на деня: За доброто в лошите времена

"Трябват ни интелигентни решения за борба с кризата и смелост, твърд подход като спазване на мерките и дисциплина, но и гъвкавост за тези сектори от обществото и икономиката, които могат да бъдат устойчив гръбнак за обществото. Затова трябва всички да си протегнат ръка и да си помагаме, да проявяваме дисциплина, да сме отговорни и да спазваме мерките за превенция, но и да бъдем чувствителни към най-слабите и уязвимите в общество, към тези, които ще останат без работа или са застрашени от бедност“, завърши доц. Костадин Нушев.

Снимка: (доброволци, Пирогов) 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама