Дончев се среща със Светия синод заради предстоящите християнски празници

07:12, 30 мар 20 / Политика 25 1267 Цветилена Симеонова
снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъди с митрополитите на Българската православна църква провеждането на масови събирания в православните храмове в дни на пандемия. Срещата се инициира заради предстоящите големи християнски празници и ще се състои в Синодалната палата в столицата, съобщи БНР.

Правителството разглежда постановлението, с което държавата ще поеме 60% от заплатите

До този момент към Българската патриаршия бяха отправяни единствено вербални призиви Църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса. Заплахата от заразата не се отрази на църковните обичаи и богослуженията в дните от Великия пост продължават да се отслужват, при отсъствието на ограничителни мерки. Църквата се включи в борбата срещу COVID-19 като разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа. На този фон интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до отговорните институции, подписано от 200 души с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

Не е ли време да се създаде Икономически кризисен щаб?

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант. Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем,  Джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!