Отделят 45 млн. лв. за подкрепа на възрастни и хора с увреждания

09:42, 30 мар 20 25 2120 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа.

По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация. Наетите служители ще доставят храна, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на ползвателите. Възрастните хора биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки.

Столичният кмет се включи в доставянето на храна на възрастни хора

Общинският персонал ще бъде осигурен с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Всичките 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят интегрирани здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители.

Най-нуждаещите се пенсионери ще получат по 40 лева за Великден

 Останалите общини, както и районите на Столична община ще могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство. Условията за кандидатстване ще бъдат публикувани на www.esf.bg и в ИСУН 2020. Въпроси могат да се задават на [email protected].

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама