Държавата ще плати 60% от осигурителния доход на работниците в затруднените фирми

14:35, 30 мар 20 / Политика 25 3911 Любомира Николова
СНИМКА: БГНЕС

От утре може да се кандидатства за финансиране 60:40. Това каза социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерси съвет, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"В съставеното постановление е включен списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването, ще получат т.нар. мярка 60:40.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца. С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството,  дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

сн. БГНЕС

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

Кои са включените сектори?

Това са търговия на дребно, сухопътен и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и зведения за бързо обслужване, питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа и туроператорска дейсност, организиране на конгреси и изложения, предучилищно образование( като тук се включва основно частен сектор – детските градини), артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

Включени са и други икономически дейности конкретно за работодатели, които са преустановили дейност осъществявали на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемиологични мерки на основание чл. 63 от Закона за здравето“, добави министър Сачева.

Социалните партньори определиха мерките в подкрепа на бизнеса

Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта. В срок до 7 дни ще могат да получат съответните решения и в срок до 5 дни след това ще могат да получат своите средства от фонд безработица", категоричен е социалният министър.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

"За компаниите създадени след меесец март 2019г. има отделен ред затова как могат да докажат спада за приходите за продажбите. 

За трудовите обезщетения трябва да се сключени, договори преди датата на обявяването на извънредното положение - 13 март 2020г.

Процедурата ще бъде максимално бърза, електронна, през бюрата по труда. Ще има и публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Той ще бъде на страницата на НОИ", уточни Сачева.

БСП: Схемата 60:40 ще утежни финансовото състояние на малките фирми

По думите й проверки на истинността на подадената документация ще могат да бъдат извършвани през цялата година. Ако има хора, които злоупотребят в този момент ще бъдат санкционирани и ще трябва да възстановят средствата. 

"Мярката е точно 60 към точно 40 и се отнася за осигурителния доход на работника. Споровете, които водим с някои работодателски организации са свързани с това, че една от тях иска да бъде финансирана цената на труда, но тя е различна в различните компании. Зависи от много фактори и от това дали има колективно трудово договаряне в съответната компания", подчерта социалният министър.

"Start up компаниите не са обект на това постановление, но през Фонда на дондовете се разрамотват различни инструменти, чрез които ще се разширят възможностите за допустимостта на инвестициите.

Ще се дадат и възможности за облекчаване на процедурата на средства за нововъзникващи компании, защото в рамките на кризата могат да бъдат родени нови бизнес идеи", заяви още Сачева.

Кои са изключените сектори?

Сектор селско, горско и рибно стопанство, по този сектор ще има отделен ред и имат държавно финансиране. Също така и финансови и застрахователни дейности, секторът на държавното управление, хуманно здравеопазване и социална работа и сектор образование, с това изключение, предучилищно образование- частен сектор".

До края на деня пълната информация с условията за кандидатстване ще бъде качена на страницата на Агенцията по заетостта.

"Още днес ще бъде подадено заявление в ЕК, вярваме, че в рамките на от 24 до 36 часа ще получим съответното разрешение, за да може да започнем да изплащаме и компенсациите", заключи министър Сачева.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 - 1,5 млрд. лв. 

Министър Сачева съобщи, че към 27 март общо безработните у нас са 213 700. От началото на кризата са се регистрирали 9909 в бюрата по труда.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов средата е димамична и нещата могат както да се подобрят, така и да се влошат.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!