СЗО: Маските са само за болни или за хората, грижещи се за болен

10:40, 31 мар 20 / Свят 25 1595 Шрифт:
Виолета Иванова

Служители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с COVID-19 или се грижат за някой, който е болен, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС.

"Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното с неправилното носене на маска или правилното й поставяне", казва д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на медиен брифинг в Женева, Швейцария.

Лекар: Вирусът не лети във въздуха, маските на открито са безсмислени

Съществува и проблемът, че имаме огромен глобален недостиг. В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща", каза Райън за маските и други медицински консумативи.

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от тях“, каквито са действащите на предната линия здравни работници.

"Не препоръчваме използването на маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението нататък от вас, ако сте болни", каза Ван Керхове. „Маските, които препоръчваме, са за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за тези хора, които се грижат за тези хора, които са вкъщи и са болни“, добави тя.

Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг за медиите миналата седмица, че в световен мащаб има "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства или ЛПС, за лекарите.

"Трябва да бъде ясно. Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на предните линии - включително маски и ръкавици, предпазни костюми и  щитове за лице - и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет при използването на този ЛПС", каза Ван Керхове миналата седмица.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама