Прокуратурата възложи на екоминистъра лично да направи проверка на ТЕЦ "Бобов дол"

16:30, 31 мар 20 25 1947 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димиторв в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад.
 
"Това е необходимо предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ-а и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

ТЕЦ „Бобов дол“ възобновява горенето на отпадъци

Проверката следва да бъде извършена лично от министъра, с оглед на правомощията и задълженията му, респективно тези на подчинените му структури.
 
Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци.

Емил Димитров се яви в прокуратурата

Министърът на околната среда и водите трябва лично да провери и да докладва дали изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително.

Освен това трябва да се провери дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания.
 
Допълнително екоминистърът трябва да обобщи дали съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама