Проучване: 24% от българите са в паника, 82% определят мерките като "неприятни, но поносими“

13:32, 01 апр 20 25 2455 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Две трети от българите смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Това показва вторият експресен сондаж по отношение на коронавируса и действията на правителството, проведен от социологическа агенция "Галъп интернешънъл". Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%) и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% отговарят, че те са „вече непоносими“. 

Снимка: Галъп 

Действията на правителството отново се оценяват високо. Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. 

По главния индикатор на проучването няма значима промяна -  24% от запитаните отговарят, че изпитват панически страх, с тревога живеят 60%, а спокойно реагират 13%. Останалите се затрудняват да отговорят.

Галъп: Одобрението към ген. Мутафчийски достигна 89%

Обезпокояващи обаче са числата, описващи икономическото състояние и тревоги на населението: повече от 1/3 декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

снимка: Галъп 

Вече 6% от работещите заявяват, че са загубили работа си(двойно увеличение за една седмица ), а още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките за непоносими.

Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не виждат необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравеВечето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама