Станишев настоява за европейска гаранция за безработица

15:35, 01 апр 20 / Политика 25 2827 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е разговарял с председателя на ЕП Давид Сасоли, с ръководството на Групата на социалистите в ЕП, както и с комисарите от ПЕС. Пред тях е изразил опасения, че докато националните правителства се опитват да удържат здравните и социалните си системи, се наслагва впечатлението, че ЕС отсъства.

"За социалистите, отговорът може да бъде само един – изработване и отстояване на всеобхватен План за възстановяване на Европа. Той трябва да започне да действа веднага, на принципа “каквото е необходимо”, изведен на европейско ниво”, написа Станишев във Facebook.

ПЕС настоява Планът за възстановяване на Европа да се основава на три стълба:

- По-голяма гъвкавост за средствата от европейския бюджет, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи. Водеща инициатива на социалистите ще е въвеждането на Европейска гаранция за безработица;

Увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка до 200 млрд. евро, които чрез взаимодействие с националните банки да стигнат до реалната икономика;

- Въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.

Борисов: Как ще е празна хазната с 10 млрд. лв.?

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама