Фандъкова предлага актуализация на бюджета на Столична община

11:35, 02 апр 20 / София 25 3643 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи актуализация на бюджета на Столична община заради кризата с коронавируса. Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности, обясни столичният кмет във Facebook.

Заради кризата с коронавируса събраните местни данъци и такси са с 19 млн. лв. по-малко са само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

Снимка: БГНЕС

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Подготвя се справката за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

Актуализацията на бюджета ще се извърши на база доклад, разработен с икономисти, който прогнозира размера на приходите през следващите месеци.

Ще се работи за намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма.Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града.

Фандъкова е категорична, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента:

1. Продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти.

2. Довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции.

Кметът на София обяви още, че е готов и първият пакет от мерки, с които да подпомогне малкия и среден бизнес в София, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

"С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", отбеляза Фандъкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама