Апелът на земеделците: Борбата с COVID-19 да не стане игра на глада

12:14, 02 апр 20 25 2258 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат дефинирани като „критични работници“. За това настояват почти 40 браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни в апел до премиера Бойко Борисов, генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.

Настояват за работещите в тези сектори да бъде въведен „специфичен режим на карантина“. На „критичните работници“ да се разреши, при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт, да се придвиждат до работното си място. Да спазват правила за лична дезинфекция по време на работа, а след това да бъдат прибирани вкъщи.

Над 17 хил. българи са съкратени заради коронавируса

Съвсем скоро цели предприятия ще бъдат в капан на обстоятелства, при които само заради един човек, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а фермите, цеховете и оранжериите да преустановят работа”, апелират те.

"Абсолютно невъзможно е производствения процес в животновъдните обекти да бъде преустановен. За всички е известно, че ако една ферма остане без персонал дори  и за един ден само, животните в нея са обречени на страдание и смърт. При оранжерийното производство на плодове и зеленчуци, които също работят целогодишно, преустановяване на работата също е равносилно за загуба на реколта, работна ръка и доходи", категорични са от браншовите организации. 

"Нека не позволяваме борбата с COVID-19 да се превърне в игра на глада", призовават в заключение те. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама