2,77 трилиона евро от ЕС за страните членки в борбата с COVID-19

18:13, 02 апр 20 / Свят 25 2751 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

2 трилиона и 770 милиарда предоставя Европейският съюз на страните членки за борба с коронавируса. Това е най-мащабният пакет, отпускан досега за борба с кризи. Брюксел на първо време ще отпусне 100 милиарда евро за временна заетост по време на пандемията. Те ще бъдат предоставени на страните членки за компенсиране на предприятия и служители, останали без работа заради карантинните мерки.

„Всички знаем, че в тази криза трябва да даваме бързи отговори. Не можем да чакаме 2,3 или 4 години, за да създадем нови инструменти. Бюджетът на Европейския съюз е най-мощният инструмент, с който разполагаме“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя се обърна към Италия с думите, че европейските държави са готови да й помогнат да се справи с коронавируса, след като първоначално бяха съсредоточени върху „собствените си проблеми у дома“.

Лидерът на ЕС обаче засега не се съгласява с искането на Рим съюзът да започне да използва съвместен дългов фонд, което би могло да позволи на държави като Италия да се справят с кризата по-евтино.

"Днес Европа се мобилизира заедно с Италия. За съжаление, това не винаги е било така", цитира Фон дер Лайен италианският вестник „Ла Република“.

„Трябва да се признае, че в първите дни на кризата, пред необходимостта от общ европейски отговор, твърде много хора мислеха само за собствените си проблеми у дома“, пише председателят на ЕК.

Фон дер Лайен: Някои държави от ЕС в началото на епидемията бяха егоисти

В писмото Фон дер Лийен започва с извинение, но завършва със списък на различните начини, по които ЕС вече помага на Италия да се справи с икономическите последици от триседмичното си блокиране.

Италия удължи затварянето на бизнеса и забраната за публични събирания до 13 април, за да ограничи инфекциите, които вече са отнели 13 155 живота.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС „ще отпусне до 100 милиарда евро за най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на заплатите на работещите по-малко часове“.

Тя каза, че новоприетата инициатива предоставя „заеми, гарантирани от всички държави-членки, като по този начин демонстрира европейска солидарност“.

Фон дер Лайен завърши с предложението "всяко евро, което все още е налично в годишния бюджет на ЕС, да се изразходва за справяне с кризата".

"През изминалия месец Европейската комисия не е оставила нищо, с което да помогне на Италия", написа тя.

Испания и Франция – двете следващи Италия страни с високо покачване на случаи на COVID-19 - подкрепиха искането на Италия за новия инструмент за общ дълг. Но по-пестеливи държави като Германия и Холандия са против идеята.

Общите дългови инструменти могат теоретично да намалят риска и разходите по заеми на задлъжнелите страни, като същевременно леко повишават разходите на държавите, които харчат в рамките на своите средства. Лидерите на ЕС не успяха да намерят общ отговор миналата седмица и дадоха на финансовите си министри срок до следващия четвъртък да изготвят нова стратегия, предава БГНЕС.

Премиерът Джузепе Конте заяви тази седмица, че Италия може да прибегне до аварийната военна каса на Европейския съюз - EMS, ако съпътстващите я строги правила за разходване бъдат отменени.

"Ако сме съюз, сега е моментът да го докажем", пише Конте в германския седмичник „Ди Цайт“. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама