Едва 8% от работодателите склонни да се възползват от мярката „60/40“

13:44, 02 апр 20 25 2196 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Едва 8% от работодателите склонни да се възползват от мярката „60/40“, показват данните от експресно онлайн допитване, проведено от Българската стопанска камара в периода 31 март- 1 април. Анализирани са отговорите на 759 работодатели, а въпросникът още е отворен.

Повечето от работодателите в тези 8% са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия. 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на Министъра на здравеопазването, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед. 

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки. Най-голям процент ото тях (42%) планират частични съкращения. 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% ще намалят трудовите възнаграждения.

До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори.

Пивоварите с 20% директни загуби заради коронавируса

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама