Акцент на деня: COVID-19 удари и матурите

17:30, 02 апр 20 25 4759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът не успя да провали учебната година, но ще събори част от темите за матурите. Заради двете грипни ваканции и дигиталното обучение материалът за изпитите ще бъде редуциран, но все още не е ясно кои теми точно ще отпаднат. Според образователния министър не е проблем тестовете да са само върху материала от първия срок, но това няма да бъде честно към учениците, които учат сериозно по време на дистанционното обучение. Към момента по-вероятно е да отпаднат последните теми, които са предвидени за края на годината.

МОН представи сценария за довършване на учебната година, ако учениците се върнат в класните стаи на 14 май. При това развитие на нещата всички изпити ще бъдат отложени с по около 9 дни, за да има достатъчно време за подготовка.

Очаква се изпитите да се проведат, както следва:
- матурите по БЕЛ и предмет по избор да бъдат на 30 май и 1 юни;
- изпитите след 7. клас – на 13 и 15 юни;
- изпитите след 4. клас – на 29 и 30 май.
Окончателното решение най-вероятно ще бъде взето следващата седмица, тъй като предстои съгласуване. При този сценарий университетите са се съгласили да отложат кандидатстудентската кампания с около седмица.

Учебната година ще завърши без проблем. Засега не е ясно колко ще трябва да се отучва след възстановяването на занятията в клас, тъй като при дистанционното обучение училищата са усвоили различен материал. МОН ще проучи кой докъде е стигнал. Може би ще се наложи няколко съботи да се отучва, като ще се компенсират часовете, които не се случват при дистанционното обучение като тези по музика, изобразително изкуство, дейности по интереси, както и част от практическото обучение в професионалните гимназии.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама