Има спад в търсенето на хранителни стоки

16:20, 02 апр 20 25 5478 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вече повече от две седмици страната ни се намира в извънредно положение. В първите дни наблюдавахме голямо струпване на хора пред хранителните магазини и повишено търсене на стоки. Как функционира пазарът към днешна дата, отчита ли се все още повишено потребителско търсене, има ли промяна в цените на храните и какви са очакванията за предстоящите Великденски празници. TOPNOVINI.BG потърси отговорите на тези въпроси от председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

Търсене

Повишено търсене е отчетено в края на февруари и началото на март, както и в дните непосредствено след обявяването на извънредното положение - 14 и 15 март, когото имаше пиково потребление на стоки. Към момента обаче няма такива индикации, дори се наблюдава спад на потреблението, но не с голям темп, което да окаже ценови натиск надолу.

Нито една цена не се е изменила заради повишено потребителско търсене или спекула. Пазарът функционира балансирано и не са необходими никакви административни намеси, даже напротив това би нанесло сериозни дисбаланси. Потребителската кошница е 83 лв. и тази тенденция се запазва в последните 20 дни.

В момента всички транспортни коридори са отворени, складовете са пълни и има достатъчно стока. Това може да се види и във всеки супермаркет - всичко е заредено. В момента клиентите са по-малко, което в бъдеще може да стане проблем, ако започне да се трупа стока, а няма кой да я потребява. Целият сектор на публичното хранене в момента не работи и това е сериозно оттегляне от пазара и води до намаляване на потреблението.

"В пика на търсенето и напрежението търговската ни система се държа много добре, по-добре от австрийската и английската. И агросекторът, и преработвателите, и големите търговци показах брилянтно поведение по отношение на пазар и доставки - положиха огромни усилия, и много добре се адаптираха към цялата ситуация и затова в момента магазините са пълни и криза в тази посока няма. Нито един от тях не си позволи да се опита да изкривява пазара. Така на практика в момента имаме пазар без спекула", заяви Владимир Иванов.

Цени

Има спад в цените на зеленчуците, само пиперът задържа по-високи нива заради сезона. Повишения в цените на картофите, морковите и лука е отчетено в дните около 24-26 март, но сега отново се наблюдава понижение. Зелето задържа цената си почти без промяна.

При плодовете се отчитат по-високи цени при цитрусите. "Имаше едно напрежение, вследствие създадената представа колко много са полезни лимоните. Някои хора си закупиха тогава количества от порядъка на 20-30 кг, въпреки че за подсилване на имунитета са необходими значително по-малко", коментира Иванов и добави, че към момента търсенето рязко е намаляло и пазарът на лимони се е нормализирал. По думите му в следващите дни се очакват дефлационни процеси при плодовете и зеленчуците.

Снимка: CanstockPhoto

В последните 20 дни не се наблюдава промяна в цените на основните хранителни продукти - захар, ориз, брашно, олио, яйца, кашкавал, сирене. В последните 10 дни има повишаване на цената на скумрията с около 0,6 лв./кг. Цената на свинското се движи между 9,50 лв./кг и 9,80 лв./кг, каквито са нивата от преди Нова година.

Иванов отбеляза, че когато говорим за цени, трябва да се поставя и въпросът за качеството. По думите му в момента на пазара има по-качествени храни. Сега пазарът работи по-прозрачно, с максимално оптимизирани взаимодействия, много по-коректни съотношения между пазарните играчи - на практика имаме по-добър пазар вследствие на вируса.

Снимка: CanstockPhoto

"Доброто в случая, е че нашият аграрен сектор в момента получава повече приходи и това ще окаже добро влияние върху нашата хранително-вкусова индустрия и нашите селскостопански производители", коментира още той.

Във връзка с предстоящите Великденски празници Иванов обясни, че у нас има достатъчно количество на агнешко месо и очаква цените да варират в диапазона между 14 и 16 лв./кг за крайните потребители, както е било и през последните 10 години.

"Нека да отдадем значимото на празника в духовен и мисловен план, а да не изместим фокуса върху трапезата - в храната и пиенето. Нека този празник да го прекараме насаме с Бог и близките си и в никакъв случай да не се организират големи събирания и тържества. Смисълът на празника е в духовното израстване, а не в храненето", призова той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама