Ограничават до минимум преките контакти на работното място

16:38, 02 апр 20 25 2212 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието. Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до отмяна на въведеното на 13 март извънредно положение, съобщиха от социалното министерство.

4 700 безработни у нас само за ден

Със заповедта работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания. Задължително е и осигуряването на необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Над 17 хил. българи са съкратени заради коронавируса

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства. Изпълнението на всички мерки от заповедта трябва да се обсъди в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама