Ангел Джамбазки и TOPNOVINI.BG започват инициатива за подпомагане на българското производство

15:30, 03 апр 20 / Политика 25 7235 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Екипът на TOPNOVINI.BG и евродепутатът Ангел Джамбазки обединяват усилия за разкриване на кампания за насърчаване използването на български продукти и услуги и популяризиране на българското производство. 

Да изберем българското  е съвместна инициатива, която цели да подпомогне икономиката на страната в условия на криза, породена от разпространението на вируса Covid-19.

Г-н Джамбазки, съвместно с екипа на TOPNOVINI.BG стартирате инициатива в подкрепа на българската икономика и производство. Разкажете повече за кампанията.

Кампанията е мое предложение, което обсъдих с хората, които работят в TOPNOVINI.BG. Инициативата е продължение на една стара кампания, която насърчава българите да се ориентират върху собственото производство. Преди да дойде тази криза много хора ни гледаха с лек присмех и лека надменност отгоре върху предложението.

В момента се очаква изключително тежка икономическа криза. В България само за ден се регистрират около 3 000 нови безработни лица и икономиката ще бъде поставена пред сериозен риск. Единственото смислено нещо, което можем да направим като българи, е да пазаруваме български стоки и да избираме български услуги, за да може средствата да остават в родината.

Ако сега пазаруваме българско селско стопанство, ползваме български стоки, средствата ще могат след това да се върнат в българската икономика. Създаваме тази инициатива и към нея правим информационна страница (сайт), на която започваме кампания заедно с Вас, на която ще представяме и рекламираме български производители от всички сфери на обществения и икономически живот. Всички, които искат да се рекламират, абсолютно безплатно и добронамерено, ще ги представяме на българското общество.

Заедно с Вашия екип в рамките на днешния ден ще внесем мое предложение – официално подписано с бланка на Европейския парламент, с което ще изискаме Министерски съвет да задължи всички държавни чиновници (всички, които получават заплати от държавния бюджет), в рамките на извънредното положение да пазаруват само и единствено български стоки. Те получават парите си от държавния бюджет и е разумно да го подпомагат. Има достатъчно производители на храна, облекла и услуги. Това не е нововъведение. Не сме го измислили ние сега. Още на времето министър-председателя Стефан Стамболов задължава всички държавни чиновници да шият костюмите си само с български плат. Когато ние предлагахме това преди време ни се подиграваха - било протекционизъм, не можело в Европейския съюз. Френското външно министерство задължава своите дипломати да носят и да купуват дрехи само от френски марки и да ползват само френски автомобили.

Кампанията е следната – събираме всички български производители, започваме да им правим реклама в социалните мрежи. Обръщаме се към всички български граждани и им казваме: Да изберат българското“. 

Какво още е необходимо да направим като народ, за да се справим с тази криза?

Не трябва да се поддаваме на паника и истерия. Да не слушаме пророци, мошеници, ненормалници в социалните мрежи. Хора без медицинско образование, доказано глупави, започнаха да лекуват и да предписват антибиотици.

Бъдете спокойни, не се поддавайте на паника, не пийте лекарства предварително или защото някой малоумник в социалните мрежи се прави на интересен и ви препоръчва разни хапчета, а следвайте разумните предложения на хората с медицинско образование.

Когато отмине заболяването ще трябват стриктни и бързи мерки по отношение на икономиката. Не случайно няколко пъти предлагахме, включително Вашият новинарски сайт предложи създаване на Икономически кризисен щаб, което е най-разумното и смислено.

Предложението за данъчно-осигурителна кредитна ваканция все още не е прието. В момента имаме стотици, да не кажа хиляди работодатели, които са силно затруднени, защото трябва да плащат заплатите на работниците, които не работят, трябва да плащат осигуровки, кредити и наеми. Тези хора в момента са под много силно напрежение. Предложението за създаване на Икономически съвет е изключително разумно и все някога ще се стигне до него.

Такъв съвет има към Министерски съвет, само, че трябва да се направи постоянно действащ и да се привлекат хора, които разбират от икономика и такива, които плащат заплати в частния бизнес. Изключително спешна нужда има от него.

Как оценявате поведението на Европейския съюз в създалата се обстановка?

Много хора се опитват да злорадстват и да копаят гроба на Европейския съюз, предимно служители на чужда държавна пропаганда или хора с тежки психически проблеми. Аз винаги съм критикувал бюрокрацията в Европейския съюз и ще продължа да го правя. ЕК закъсня във взимането на общо решение. Януари месец имах спор с председателя на Комисията г-жа Урсула фон дер Лайен за затваряне на външните граници. Тя тогава ни нарече екстремисти и каза, че няма нужда от затваряне на външните граници. В резултат на което всички държави-членки затвориха вътрешните си граници и започнаха да спасяват националното си население. Фактически веднага отмениха един от символите на ЕС, а именно Шенгенското пространство, защото и сега не може да се придвижваш свободно, дори до най-близките държави. От тази гледна точка ЕК закъсня тежко.

Ние сме предложили пакет от спешни мерки. На първо място всички средства, които бяха предвидени в спорната Зелена сделка да бъдат пренасочени към борба с последствията за кризата  - подпомагане на бизнеси и хора, които ще останат без работа. За Зелената сделка бяха предвидени само за тази година 1 трилион евро. Ние поискахме от Европейската комисия и вчера чух от председателя на Комисията, че тя предлага спасителен пакет, който включва тези средства. Предложихме замразяване на всички програми, свързани с разните джендър разнообразия, които в момента не са никакъв приоритет. Видя се, че това е пълна глупост и трябва да бъде забравено завинаги според мен. Предложихме спорния пакет „Мобилност“ да бъде ликвидиран. Ако този пакет бе приет, сега смъртността в Белия щеше да бъде е в пъти повече, защото в болниците в Дания, Белгия, Холандия, Германия нямаше да има кой да докара маски и лекарства. В момента ги карат български превозвачи.

Ето споменавам един от българските превозвачи Радко Радев. В момента с българските камиони с френската армия разкарват медицински материали из цяла Европа и спасяват човешки животи. Това правят българските превозвачи. В Белгия и Германия не може да видите вече камион с друг номер освен български, полски или румънски.

Още едно предложение направих, което ще спести на България 350 млн. евро на година. Налагане на мораториум върху така наречените въглеродни емисии. Всеки производител, който се смята, че замърсява по някакъв начин, плаща въглеродни емисии, когато надхвърли определена квота. Това е причината да е закъсала държавната „ТЕЦ Марица“, където работят десетки българи. Тези пари трябва да се насочат в икономиката, а не да отидат в джобовете на банкерите.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама