Китай почете починалите от коронавирус

08:00, 04 апр 20 / Свят 25 2345 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Китай почете хората, починали от коронавирус. Точно в 10 часа (5 часа българско време) в цялата страна, в рамките на три минути, завиха сирени и знамената бяха спуснати наполовина, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Шофьорите спряха своите автомобили и започнаха да надуват клаксона. Влаковете и корабите също започнаха да издават звуков сигнал, а пешеходците, много от които с покупки в ръце, останаха на място на тротоара.

Президентът Си Цзинпин и други високопоставени представители на комунистическото ръководство на страната отдадоха почит в столицата Пекин.

Възпоменателната проява се състоя в един от най-важните дни от китайския Лунен календар. На нея по принцип милиони китайци пътуват до родните си места, за да почетат паметта на своите предци. Тази година обаче ритуалът преминава в мрачна обстановка, като властите поискаха от хората да не ходят на гробищата.

Отдаването на почит беше особено трогателно в централния град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса в края на миналата година. На 23 януари 11-милионният мегаполис беше поставен под пълна блокада - мярка, която впоследствие беше смекчена - и китайското ръководство отдаде дължимото на "града герой" за жертвите, направени от неговите жители.

Четирима души са починали в Китай (без Хонконг и Макао) от новия коронавирус през последното денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в страната, където вирусът се появи в края на миналата година, достигна 3326. Китай, който допреди половин месец беше епицентърът на заразата, вече е чак на пето място по починали след Италия, Испания, Съединените щати, Франция и Великобритания и почти достигнат от Иран.

През последното денонощие в Китай са били регистрирани 19 случаи на зараза - един в Ухан и 18 "внесени" от чужбина. С това общият брой на диагностицираните замразени в страната достигна 81 639. По този показател Китай вече остава след САЩ, Италия, Испания и Германия. 888 от заразените са дошли от чужбина. Почти всички нови случаи в Китай през последните дни са "внесени". 2567 души са починали само в град Ухан - над три четвърти от всички смъртни случаи в страната.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама