Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

12:23, 04 апр 20 / Свят 25 2089 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над 4.1 трилиона долара - или около 5% от световната продукция. За това предупреди Азиатската банка за развитие, пише БГНЕС.

Пандемията срина и пазарите на акции, които все повече изпадат в криза, тъй като анализаторите не могат да предвидят колко дълго ще продължи епидемията.

Захариева: Всички сме притеснени, световната икономика е свързана

В света няма икономика, която да не е засегната и опустошена от коронавируса - такива са американската, европейската, и отделните икономики на различни страни, сочат анализите на банката.

Към момента очакваното негативно въздействие върху икономиката е еквивалентно на близо 5% от световната продукция, но ако пандемията продължи, то това ще се окаже най-тежката криза за световната икономика от поне век насам. Ако епидемията бъде овладяна в следващия месец, то загубите могат да спаднат до 2 трилиона долара.

При изолация на милиарди хора, напълно спряла икономика и загуби на бизнеса, Азиатската банка за развитие очаква ръст на БВП с 2.2%, което е най-бавният ръст след кризата т 1998 г., когато бе отбелязан една 1.7% икономически растеж.

Снимка: CANSTOCKPHOTO

Кристалина Георгиева: Световната икономика спря

Прогнозите на банката са, че епидемията и ефектите от нея няма да преминат поне до края на годината, а бавно рестартиране на световната икономика може да се очаква едва през 2021 г.

Все още, обаче, по света има нови огнища на COVID-19 и продължителността на пандемията не може да бъде предвидена.

Икономическият растеж в Китай - една от най-големите световни икономики, може да се забави до 2.3% тази година спрямо 6.1% през 2019 г. Загубите за китайската икономика до момента се оценяват на близо 5% от БВП на страната, или около 628 милиарда долара.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама