Митрополит Антоний: На Великден хората да останат по домовете си

16:31, 04 апр 20 25 2777 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Учените смятат, че от поведението ни по Великденските празници зависи дали ще има пик на заразените с коронавирус или не. В същото време Възкресение Христово е един от най-светлите християнски празници и вярата не е математика. В България ще се проведат богослужения на открито пред православните храмове.

„Великденските празници не са празници. Стойте си вкъщи“, заяви генерал Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб.

Службите на Великден ще са извън храмовете

Българската православна църква се солидаризира с този апел. „Както чухме призива на Негово светейшество патриарха и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред bTV.

Както вече стана известно, храмовете ще бъдат отворени. Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите, категоричен е духовникът и отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките.

„Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви митрополит Антоний.

Пикът на коронавируса ще е по Великден, прогнозира Щабът

По време на великденските богослужения свещениците ще бъдат с маски и ще се спазват всички отстояния, БПЦ се координира за мерките с Националния оперативен щаб, за да бъдат спазени всички мерки.

И тази година благодатният огън вероятно ще бъде донесен от Ерусалим в България. Новината от последните часове е, че е направена организация, за да може родната ни делегация да го вземе направо на летището, на самолетната писта, без да влиза в Израел, съобщи митрополит Антоний, който участва в делегацията.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама