Омбудсманът отрупан от жалби за задължения и запори отпреди извънредното положение

15:57, 05 апр 20 25 2746 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия, в която информира депутатите за драстичен скок на жалбите до институцията на обществения посредник във връзка със задължения на граждани и запори на ЧСИ отпреди обявяването на извънредно положение на 13 март. Днес депутатите от правната комисия ще разгледат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а утре предстои окончателното му гласуване в пленарната зала.

Около 40 000 са регистрираните безработни от началото на кризата

„Бих искала да Ви информирам, че след приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и обнародването му в ДВ, бр. 28/24.03.2020 г. институцията на омбудсмана е буквално залята от жалби и телефонни обаждания по повод на редакцията на чл. 5, ал. 2 от Закона. Гражданите не са наясно дали разпоредбата се отнася само за налагане на запори от частни и държавни съдебни изпълнители от деня на обнародване в Държавен вестник до прекратяване на извънредното положение или и за удръжки по вече наложени запори на трудови възнаграждения и банкови сметки“, пише омбудсманът.

В становището си националният омбудсман посочва, че немалка част от жалбите сигнализират за ситуации, в които граждани са останали без работа или са в неплатен отпуск, а се правят удръжки от съдебните изпълнители от последните получени от тях заплати при работодател или преведени по банковите им сметки, на които те разчитат, за да осигурят изхранването на семействата си по време на извънредното положение до намирането на нова работа или изтичането на неплатения си отпуск.

Караниколов: Все повече сектори от икономиката започват да боксуват

„В някои жалби дори се посочва, че се прилага двоен стандарт и е проява на дискриминация да не се налагат нови запори, а по старите да продължава да се удържат суми. Сочи се, че не е справедливо да се даде глътка въздух на граждани, чиито доходи се запорират занапред, а не и на тези, на които вече са наложени запори и са изплатили част от задълженията си“, пише Диана Ковачева.

Тя обръща внимание и на факта, че проблеми описват и възрастни и трудноподвижни хора, които при запорирана банкова сметка, могат да получават несеквестируемите си средства на каса в банката, а не чрез банкомат. При наложените забрани за придвижване, а и тъй като тези лица са в рисковите за коронавируса групи, така наложите запори са още по-сериозно препятствие да получат паричните си средства, с които да преживяват.

Ангел Джамбазки и TOPNOVINI.BG започват инициатива за подпомагане на българското производство

„Също така бих искала да подкрепя предложението за промяна в разпоредбата на чл. 213, ал. 1, т. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което се променя несеквестируемия доход от трудово правоотношение, обезщетение по трудово правоотношение, всяко друго възнаграждение за труд, пенсия и стипендия от 250 лв. на минималната работна заплата за страната. Това също е проблем, който гражданите засягат често в жалби, предложения и сигнали до институцията на омбудсмана, а и същият съм засегнала и в годишния доклад за 2019 г., депозиран в Народното събрание“, уверява омбудсманът.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама