Държавата поема и осигуровките на работниците с мярката 60/40

17:57, 05 апр 20 / Политика 25 3611 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Депутатите от Правната комисия приеха предложение за промяна в механизма за подпомагане на засегнатите от кризата предприятия, познат като мярката 60/40. Това съобщи председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Освен 60% от осигурителния доход, държавата ще поема и дължимите от работодателя осигуровки, за да запази работните места на работниците, останали без доходи.

„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Ангелкова: Без едномесечен отлагателен срок, ще има сигурни фалити в туризма

Прие се и всички хора, които имат нужда, да се възползват от безлихвен кредит на стойност 1500 лв. Малкият и среден бизнес може да изтегли заем на стойност 100 000 лв., като отново няма да дължи лихва за сумата. 

Спират се партийните субсидии за времето на извънредното положение. 

„Смятаме, че по този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат именно българските граждани да получат тази подкрепа чрез приемане на едно такова предложение“, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ.

Ще бъде намален и размерът на глобите в Закона за извънредното положение, освен в частта за нарушаване на карантината. За разходка в парка глобите ще са от 300 до 1000 лева. 5000 лв. ще бъде глобата за нарушаване на карантината.

Утре предстои окончателното гласуване на закона в пленарната зала.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама