Данаил Кирилов свиква ВСС заради системата за случайно разпределение на дела

20:04, 05 апр 20 / Политика 25 2623 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Източници на БНТ съобщават, че има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

Гешев за "коронавируса в съдебната система"

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", обясни Кирилов.

По време на проверката от администрацията на ВСС не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

"Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", обясни още той.

Гешев: Нерегламентираният достъп до разпределението на делата е удар върху доверието в съда

Кирилов ще настоява ВСС да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. "Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни", иска правосъдният министър.

Според Кирилов до въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата.

Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама