Осигуровките влизат в „60/40“, смекчени глоби и още промени...

23:30, 06 апр 20 / Политика 25 5408 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха нови мерки за борба с разпространението на коронавируса. Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, както и осигуровките. За бизнеса остават 40%. Досега се защитаваше тезата, че ще се покриват само 60% от заплатите. Идеята срещна отпора на бизнеса. Обратът по мярката е по предложение на ДПС, а парите трябва да дойдат от фонд „Безработица“.

Санкциите за нарушаване на мерките вече са смекчени- от 300 до 1000 лева. 5000 лева остава глобата при неспазване на карантината.

АИКБ за мярката 60/40: Който не работи, ще живее по-добре от работещия

След извънредното положение туроператорите ще имат 1 месец да ни върнат парите за предплатено пътуване. Може да ни предложат и ваучер за заплатената сума.

До отмяната на извънредното положение:

- политическите партии няма да получават субсидии;

- няма да се начисляват лихви и неустойки при забавени плащания по банкови кредити;

- държавните и местните органи ще могат да провеждат заседания от разстояние, или да приемат решения неприсъствено;

- общините ще могат да облекчават наеми;

- всички в неплатен отпуск или самоосигуряващите се ще имат право да теглят безлихвен кредит до 1500 лева на месец, дребният бизнес до 100 хил. лева, а срокът за погасяване може да стигне до 10 години;

Горанов отхвърли финансиране от МВФ: Рано е за подобен дебат

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета заради мерките срещу разпространението на COVID- 19. Отпускат се над 1,4 млрд. лева за фонд „Безработица“. Таванът на държавния дълг ще бъде 10 млрд. лева.

БСП настояха да се отпуснат пари за болниците и аптеките, както и за общините. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че финансирането на болниците в извънредното положение ще се сведе до 85% от средномесечната им заработка. Това се прави с цел спестяване от клиничните пътеки. Горанов обяви, че предстои преподписване на Националния рамков в договор в тази посока.

Финансовият министър обърна внимание, че сме в началото на непредвидима по мащабите си криза. „В главата на българина вече не е сравнение с държави от нашата черга. Отидохме дотам да гледаме политиката на САЩ, Германия и Швейцария. Това говори добре за конвергенцията в духа на българина“, коментира той и успокои българите, че социалната ни система ще издържи на наплива, който предстои.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама