Ръководители на международна група за финансови измами са заловени в София

10:58, 06 апр 20 25 2142 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България неутрализираха международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари, съобщи Специализираната прокуратура.

В България са задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. Германският гражданин е задържан под стража, други двама са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.  В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Разследващи изчисляват, че щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали лица не са подали жалба.

Участниците в престъпната насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-„инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби. На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама