Световната здравна организация с нова позиция за маските (ИНФОГРАФИКА)

12:13, 06 апр 20 25 3288 Шрифт:
Мануела Алексова Автор: Мануела Алексова

Световната здравна организация може да преосмисли препоръката си за носене на предпазни маски след нови изследвания, показващи, че частиците от коронавируса се разпространяват по-далеч, отколкото се смяташе.

Нови изследвания,  показват, че частиците от кашлицата и кихането могат да достигат  много по-далеч във въздуха, отколкото се смяташе досега - 6 м за кашлица и до 8 м за кихане, посочва Би Би Си.

В момента СЗО препоръчва да се пази поне 1 м от всеки, който кашля или киха.

Коронавирусът се разпространява чрез капчици, които могат да се пръскат във въздуха, когато заразените говорят, кашлят и кихат. Те могат да влязат в тялото през носа, устата и очите, директно или след докосване на замърсен предмет. Но разпространението на тези капчици може да бъде ограничено, ако заразените хора носят маски.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също разглеждат дали да променят позицията си относно използването на маски, които в момента не са препоръчителни за здрави хора.

Носенето на маски отдавна е често срещано в някои страни по време на респираторни огнища, особено в части от Азия. Тъй като нарастват въпросите дали хората понякога могат да разпространяват вируса, преди да осъзнаят, че са болни, все повече здравни служители се появяват около идеята за маски за широката общественост.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама