Думи на признателност за празника на лекарите

11:50, 07 апр 20 25 5179 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 7 април отбелязваме Международния ден на здравето. Благодарим на лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и всички, които се грижат за здравето ни.

Много от тях днес са на предна линия в борбата с пандемията. За пациентите с тежки симптоми на Covid-19 се грижи цял екип от професионалисти, но водещи са лекарите по инфекциозни болести.

По данни на Българския лекарски съюз у нас те са 198. Средната им възраст е висока и близо до пенсионната. Повече от 85% са над 51-годишни, а 28 медици са над 70-годишни, пише bTV.

Лекарите по анестезиология и интензивно лечение са тези, които се борят за живота на най-тежко болните. У нас тези специалисти са общо 1 156 по данни на съсловната организация, но и при тях средната възраст е висока. 75% от медиците са над 51 години. Лекарите до 30 години са 3-ма, а над 70 години – 146.

През последните няколко години се наблюдава спад в броя на реаниматорите, които имат намерение да работят в чужбина. През 2009 г. те са били 30, а през 2019 – 7.

Снимка: CanstockPhoto

Премиерът Бойко Борисов написа във Facebook: "Поклон пред Вашата човечност, сила и огромна отговорност да се грижите за другия". 

"В тази битка срещу епидемията няма нужда от нападатели, всички сме защитници. Само ако сме единни и отговорни можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим. Само здравият човек дори да се препъне, ще има сили да се изправи и да продължи пътя си", пише премиерът. 

"Не мога да Ви обещая, че след това предизвикателство всичко ще бъде както преди, но Ви давам дума, че ще положа всички усилия България да продължи пътя си напред. Благодаря на българските лекари и на всички български граждани за това, че в такива трудни моменти показват колко силен и достоен народ сме, обединен вече 13 века в една голяма кауза – да пребъде България", смята той. 

"Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Предпочитам да преживеем редица несгоди, но да останем живи. И така да излезем от кризата. Защото държавата - това сме всички ние и всеки един живот е безценен. Това е и ще продължи да бъде нашата философия!", завършва премиерът Борисов. 

 
Президентът Румен Радев благодари на медиците за високия им морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в плен на болестта.
 
Здравният министър Кирил Ананиев също честити празника. "В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на всички Вас - българските лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари и фармацевти. Въпреки неизбежното физическо изтощение и екстремните условия, при които работите, Вие неизменно сте до Вашите пациенти. Едновременно с това давате на гражданите спокойствието, че при необходимост ще получат качествени и навременни медицински грижи. Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване", обърна се Ананиев към тях.

Въпреки че Вашите лица са скрити зад предпазни маски и защитни очила, знайте, че имате безрезервната признателност на всички нас!, заяви още здравният министър.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също поздрави българските медици. „Поклон пред хората в бели престилки, които ни научиха, че не сме неуязвими, но имаме съпротивителни сили да се преборим. Защото ВИЕ сте нашият щит. Вашите имена са солидарност, подкрепа, надежда, кураж, себеотричане, вяра. Вашият стоицизъм е нашият спасителен пояс в дни на тревога, униние, скръб“, пише тя.

"Днес нашата признателност е за всички, работещи в системата на здравеопазване, които се изправят лице в лице срещу опасността, наречена COVID -19. Уважение и почит към всички медицински екипи, които се борят за здравето и живота на всеки един пациент, рискувайки собственото си. Всеки, който е избрал медицинската професия, знае, че тя не може да се практикува без алтруизъм и себераздаване", написа депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Честит празник на здравния работник. Днес най-силните аплодисменти са за вас. На вашия професионализъм, ум и сърце вярват милиони българи“, написа във Facebook председателят на БСП Корнелия Нинова. "Достойни сте за най-голямо уважение и признателност. Благодаря ви. Бъдете здрави и силни. Ще се справим заедно", добави още Нинова.

Евродепутатът Асим Адемов също отправи поздрави към здравните работници. "Честит празник на всички лекари и медицински работници! Респект, уважение и поклон за всичките усилия, които полагате за нашето здраве! Бъдете благословени!", написа той в социалните мрежи. 

Поздрави към здравните работници отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Честит празник на нашите лекари и медицински работници! Сега те са нашите супер герои - с тяхната всеотдайност, професионализъм, смелост и издръжливост", написа градоначалникът във Facebook.

"Днес тяхното време тече по нов начин и се мери в десетки часове в защитните костюми, без сън, без място за умора, без прегръдките на синовете и дъщерите им.
Това е тяхното време – време на битка, на трудни решения, на надежда и кураж. Да им помогнем с доверието си. Пожелавам на всички лекари, сестри, лаборанти и санитари да бъдат победителите в това време на изпитания! Това ще е наша обща победа!", добави още Фандъкова.

 

Председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов поздрави здравните работници по повод празника им и им благодари за професионалната отдаденост.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама