Проф. Мангъров: Не съм враг на държавата

09:14, 07 апр 20 25 2412 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"Ще има хора, които ще загинат, но няма да е нещо като Армагедон, няма да извозват трупове с камиони", каза пред bTV шефът на детското инфекциозно отделение в столицата проф. д-р Атанас Мангъров, който призовава за коренно различно поведение от стратегията на Кризисния щаб по отношение на поведението на обществото в пандемия от коронавирус.

565 са заразените с кронавирус в страната, 42 са вече излекуваните

Повод за думите му беше изказването на премиера Бойко Борисов преди дни по негов адрес да излезе с професорската си титла и да каже колко хора ще умрат. Мангъров отрече да се е конфронтирал с екипа на ген. Мутафчийски. Той се възмути, че са му преписали думи и тези, които не е изричал. "Да ми слагат думи, които не съм казал, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, и които са натоварени много в една тежка ситуация. Набедиха ме, че имам лаборатория...", отрече професорът.

"Аз не съм враг на държавата, аз не искам хората да умират, аз искам да кажа какво би трябвало да се направи, за да умират по-малко хора. Трябва да се седне и да се смята", коментира той.

"Нищо особено няма да се случи, ще има хора, които да се разболеят, които ще загинат, но няма да е наещо като Армагедон. Не сме още безсмъртни. Няма и да станем", отсече инфекционистът. Това показвал анализ, който му предоставили, а той го е изпратил на Кризисния щаб. Според него в момента продължават да се вземат проби от хора, за които трябва да се види дали са се заразили, вместо да се направи епидемиологично проучване колко българи вече са изкарали коронавируса.

Професорът смята, че ако това проучване за наличието на антитела сред населението, се направи след края на епидемията, вече няма да има смисъл. "Когато го направим, ако всичко това мине, то ще има стойност колкото ланския сняг", отсече шефът на детското инфекциозно отделение в Инфекциозна болница.

Според него за първи път в света при епидемия от инфекциозна болест се действа по този начин - да се затваря обществото, а не да се отделят заразените и да се наблюдават рисковите групи.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама