От джоба ни

13:35, 07 апр 20 25 6566 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Новината от късно снощи- министри и депутати даряват заплатите си за борбата с коронавируса. Пътят до тази саможертва в името на народа не беше никак лесен, за самите пожертвали се.

Първо за ролята им в кризата. След седмици препирни да работят ли, ако да как, ако не защо. Стигнаха до там да се събират само за извънредното законодателство, но пък и мерки трябват, та приеха и такива, които все са предпоследните. Текстовете май дойдоха множко, а сложният начин на гласуване на групи продължава до късно вечер. Настава една законотворческа обърквация, с часове дебати, защото опозицията си иска трибуната, а управляващите не остават длъжни.

Сега за заплатите, по институционален ред. Министрите дариха по 1000 лева от възнагражденията си. След това започна надпреварата между парламентарните групи- коя дава пари за респиратори, коя за борбата с COVID-19, коя за маски и лекарства. Здравното министерство откри и сметка, по която да се даряват средства. Дотук партиите даваха пари от влогове, субсидии и те си знаят откъде другаде, а не се лишаваха от месечните си доходи.

И така.. до гафа на председателя на парламента Цвета Караянчева. Взеха, че я попитаха защо депутатите не даряват заплатите си, тя пък определи това като „популизъм“. Е, дойдохме си на думата. В действие влезе познатата схема, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се намеси и нареди замразяването на заплатите. Караянчева се извини, била сбъркала.

В заветния вчерашен ден часове народните избраници се хвалеха кой бил дарил повече. И настъпи моментът на катарзиса- всички се обединиха не да замразят, а да дарят заплатите си, докато сме в извънредно положение.

Откъде дойде чудото още не е ясно, но ситуацията бързо бързо се върна в „нормалните“ рамки в „триъгълника на властта“. Управляващите вкараха топката в полето на президента, призоваха го като мъж, политик и българин да последва примера им. Румен Радев не им спести отговор, като „кръгом и бегом“ ги прати да дарят и заплатите за март, както бил направил той.

И ако случайно сте се притеснили, недейте.Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев“, успокои Менда Стоянова от ГЕРБ.

Техните заделени левове са били в джоба ни, нали...

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама