Комисар Юта Урпилайнен, ,,Екип Европа“ и партньори заедно срещу Covid-19

12:04, 08 апр 20 / Свят 25 2422 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Коментар за TOPNOVINI.BG на комисаря по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен  за ситуацията с коронавируса

„Живеем в изключително време — време, което ни раздалечава едни от други, но същевременно изисква от нас да полагаме големи колективни усилия. Ние можем да се справим с това предизвикателство заедно и ще го направим“, казва комисарят.

„Както много хора днес, и аз в момента работя от дома си и пиша това именно тук. Спокойна съм, че децата ми са около мен, и макар че се безпокоя за тях и за бъдещето им, мога да кажа, че все пак съм от късметлиите. Защото за милиони хора в ЕС и по целия свят животът сега е много по-тежък. Има болни, включително възрастни и други хора в крайно уязвимо състояние, има и такива, които живеят сами. Други нямат собствен дом, в който да се приберат. А героите на фронтовата линия работят и се борят непрестанно с вируса“, разказва тя.

ЕК одобри помощи за Гърция, Полша и Португалия заради COVID-19

Според нея в този момент е важно да подчертаем, че може да сме физически разделени, но да сме обединени. И заедно сме по-силни. „Именно това желание и ангажимент изразиха нашите лидери в рамките на срещата на Г-20 в четвъртък“, припомня тя.

„А като ,,Екип Европа“ трябва да сме обединени. Европейският съюз и неговите държави членки предприемат ответни действия. Работим усърдно за ограничаване на разпространението на коронавируса — както в Европа, така и извън нейните предели. Настоящата глобална криза изисква глобална ответна реакция. Докато някъде по света кризата продължава, ние няма да бъдем в безопасност. Като комисар по въпросите на международните партньорства аз работя неуморно, за да гарантираме, че ЕС изпълнява ефективно своята роля в глобалната битка с пандемията, като обръща особено внимание на най-уязвимите държави“, допълва Урпилайнен.

„Изправен пред тази безпрецедентна световна криза, ЕС приема много сериозно своите отговорности като фактор от световно значение. В тази бързо променяща се ситуация работим заедно с държавите, които са ни партньори, за да определим нуждите и да предоставим необходимата помощ за предприемане на действия.

За тази цел е необходимо в нашата координирана с държавите партньори работа да използваме в пълна степен различните инструменти и ресурси, с които разполагаме в областта на външната дейност. Ще окажем въздействие чрез нашия всеобхватен и координиран принос към световните усилия за борба с коронавируса“, твърди комисаря по въпросите на международните партньорства.

По думите й техният  подход трябва да е всеобхватен, да търси общи решения на свързаните с общественото здраве и социално-икономическите предизвикателства и да използва съвместни, съгласувани мерки — такива, които имат за цел да проработят в настоящия момент и в обозримото бъдеще и допълва, че усилията им ще продължат дълго.

COVID-19: Научните изследвания, които ЕС финансира

„По отношение на здравето, в съзвучие с по-общите международни действия, трябва да следваме основните приоритети на политиката в онези области, в които има значителен недостиг на ресурси. Трябва да положим по-големи усилия за подкрепа и да засилим капацитета за действия в страните с най-нестабилни системи на здравеопазване. Именно с това се ангажираха лидерите на ЕС: да гарантират международно сътрудничество в борбата с пандемията и да продължат да подпомагат уязвимите страни и общности по целия свят и особено в Африка“, заявява комисарят.

Също такае важно да се осигурят още медицински консумативи и оборудване там, където е необходимо, и да се  гарантира наличието на достатъчно предпазни средства за здравните работници. „Огромно значение има и по-засиленото регионално сътрудничество. Трябва да продължим да работим за откриването на нови диагностични и терапевтични средства и ваксини. Знаем, че такова съчетание от политики може да бъде ефективно“.

„Подкрепата, която оказваме на държавите партньори в усилията им да преодолеят социалните и икономическите последици от кризата, трябва да бъде също толкова всеобхватна и силна. Тя трябва да обхваща помощ по отношение на мерките за подпомагане на доходите на хората, предоставяне на някакъв вид социална закрила, защита на работниците на работното място, предотвратяване на дискриминацията и социалното изключване и защита на правата на човека, особено когато става въпрос за жени и момичета и за най-уязвимите хора в обществото.

Нещо повече — подходът ни върши работа, когато е толкова координиран, колкото е всеобхватен. Това означава, че всички институции на ЕС и държавите членки трябва да работят заедно като един истински ,,Екип Европа“, за да допринесем ефективно за глобалните действия“, категоричен е комисарят по въпросите на международните партньорства.

Това означава също така да проявим лидерски качества в усилията си за създаване на обединен фронт срещу пандемията заедно с другите основни международни участници, правителствата на държавите партньори, финансовите институции, гражданското общество, частния сектор и други“.

Тези, които предрекоха края на международното сътрудничество, се изказаха твърде прибързано.

„ В момента целият свят осъзнава, че трябва да остави различията настрана и да се обедини срещу общата заплаха. Като не бъде изоставен никой, като се насърчава солидарността и като се действа по един истински приобщаващ начин“, подчертва тя.

Солидарността и партньорството между народите са в самата същност на Европейския съюз. Ето защо ние непрекъснато се застъпваме за международното сътрудничество. Работим за укрепване на международните си партньорства по целия свят — и сега, и тогава, когато този страшен вирус вече ще е само далечен спомен от миналото.

За момента обаче вирусът е осезаема част от живота ни. Ако се грижим за себе си и едни за други, дори и от разстояние, ние можем да го победим и да станем по-силни и по-единни от всякога и да предложим онова по-светло бъдеще, което всички пожелаваме за децата си. Единственото, което трябва да направим, е да разберем, че всички сме заедно в настоящото положение, и да действаме като един за всички и всички за един. Точно в това е същността на Европа“, казва в заключение.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама