Кои книги четат българите по време на пандемия

12:15, 08 апр 20 / Култура 25 3397 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Извънредните мерки заради борбата с коронавируса оставиха хората вкъщи и с много свободно време. Сред най-предпочитаните начини за прекарване на тези часове безспорно е четенето. Какви книги обаче предпочитат българите в условия на пандемия? Отговорът на този въпрос потърсихме в най-голямата група на почитателите на книгите във Facebook „Какво четеш“.

От пръв поглед прави впечатление, че най-четена и споделяна е класиката „Цар плъх“ на британския писател Джеймс Клавел, чието действие се развива в японски военнопленнически лагер по време на Втората световна война. Предпочитано е и друго негово произведение – „Шогун“. Явно идеята да прочетем класиките, за които иначе не ни остава време, е възприета от много хора, тъй като сред най-четените литературни произведения в момента са и класики като „Парижката Света Богородица“, „Гордост и предразсъдъци“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Война и мир“, „Престъпление и наказание“, „Джейн Еър“, „Отнесени от вихъра“ и др.

Едва ли е странно, че в тази кризисна ситуация сред най-предпочитаните е и антиутопичният политически роман „1984“ на Джордж Оруел. „Трябва да се прочита на всеки 5 години. Ей така, да не се разсейва човек“, „Книгата е като Нострадамус за сегашно време“, „Живеем в света на Оруел“, коментират читатели.

Предпочитан автор е и нашумелият в последните години шведски писател Фредрик Бакман, който стана популярен в целия свят с романа си „Човек на име Уве“. В условията на пандемия обаче българите се спират на други негови заглавия – „Брит-Мари беше тук“, „Ние срещу всички“ и най-новия му роман „Тревожни хора“.


Снимка: Pixabay

Сред най-популярните автори в момента си остава и Краля на ужаса – Стивън Кинг. Най-срещаните негови произведения са „То“, „Сияние“, „Дългата разходка“, „Зеленият път“ и др.

От българските автори се среща най-често името на Георги Бърдаров и дебютния му роман „Аз още броя дните“. Книгата разказва за един от най-кървавите периоди в историята на Балканите – обсадата на Сараево, и за една любов, която преминава отвъд времето.

Любопитна е появата в книжарниците и на тематична книга със заглавие „Коронавирусът убиец“ с автор Игор Прокопенко. Българите обаче остават скептични към подобен тип четива, като споделят, че не биха ги взели на сериозно. Често се срещат запитвания и за добри самоучители по чужди езици.


Снимка: Pixabay

Съвети за четенето отправи медийният експерт Георги Лозанов, който призовава хората да не четат нови книги, а да препрочитат такива, които са им харесали. „Едно, защото в такава ситуация е важна терапевтичната функция на текста, а не можеш да знаеш как точно ще ти подейства, ако още не си го чел. И второ, защото това няма да е същият текст или поне същият прочит. Ако стилът е човека, какво остава за лайфстайла. Карантината го преобърна с хастара нагоре, така че всичко старо вече е ново“, написа той във Facebook.

По отношение на препрочитането потребителите най-често споделят, че се връщат отново към заглавия като „Хари Потър“, „Шогун“ на Джеймс Клавел, „На изток от рая“ и „За мишките и хората“ на Джон Стайнбек, както и романите на Дан Браун и детски класики като „Пипи Дългото чорапче“, „Том Сойер“, „Емил от Льонеберя“ и др. Много читатели посягат към препрочитане и на български книги като „Тютюн“, „Железният светилник“, „Стопанката на господ“ и др.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама