Ексшефът на БНР сам си гласувал оставката и си взел 30 000 лв. обезщетение

12:45, 08 апр 20 25 1829 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Бившият генерален директор на БНР Светослав Костов е гласувал собствената си оставка като шеф на радио "София", а след това е взел близо 30 хил. лв. обезщетение за неползвани отпуски. Това става ясно от решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е била сезирана със сигнал срещу Костов, пише Mediapool.

Според решението конфликт на интереси няма. Аргументът – Костов е гласувал за собствената си оставка, но това не е довело автоматично до изплащане на парите. С решението само е прекратено трудовото му правоотношение като директор на радио "София". Или както пишат от КПКОНПИ: "Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение". Под запазване на трудовото правоотношение от КПКОНПИ имат предвид възможността Костов да излезе в неплатен отпуск за времето на мандата си, а след това да се върне като началник на радио "София". Това обаче е възможност, а не задължение и той е предпочел да не се възползва.

Генералният директор и още двама, Костов бе избран за генерален директор на радиото на 28 юни миналата година. На 1 юли между него и Съвета за електронни медии (СЕМ) бе сключен договор за управление на БНР. Ден покъсно, на 2 юли, се събира Управителният съвет на радиото. В заседанието участват трима от общо петима души – Костов и тогавашните членове Момчил Георгиев и Свилена Симеонова. По това време Костов все още е шеф и на радио "София". Симеонова е вносител на точката, с която се предлага освобождаването му. Основанието е взаимно съгласие. И тримата присъстващи гласуват "за". Гласът на Костов е ключов за взимането на решението, защото ако той не беше даден, нямаше да има необходимото мнозинство, за да бъде освободен от стария си пост. Така той вече не е директор на радио "София", считано от 2 юли 2019 г. Като такъв обаче той има 232 дни неизползван отпуск. Натрупани са в 15-годишен период – от 2004 г. до 2009 г. За тях са му изплатени 29 613. 33 лв.

Никакъв конфликт няма Обезщетението на Костов следва от разпоредбите на Кодекса на труда и е безспорно. С начина, по който го е получил, също няма проблем, казват от КПКОНПИ. Няма данни той да е упражнил правомощията си в своя лична изгода. Обратното, предложението за освобождаването му от поста е направено от Симеонова. Заповедта за освобождаването му също е подписана от нея, в качеството ѝ на член на управителния съвет на радиото.

"В хода на производството е установено, че Светослав Костов, в качеството си на генерален директор на БНР и председател на Управителния съвет на БНР, е упражнил правомощията си по служба при гласуването за утвърждаване на предложение за освобождаването си от длъжността "директор, радио програма" в програма "Радио София" при БНР по взаимно съгласие. Обстоятелството, че с подаването на молбата си за прекратяване на трудовото си правоотношение по взаимно съгласие Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като генерален директор на БНР и да запази работното си място, както и това, че същият е гласувал предложението за освобождаване от заеманата длъжност, изключва наличието на частен интерес.

Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение", пише в решението на КПКОНПИ.

Let It Be... Костов бе отстранен от поста си след скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт". Основната причина бе критичното ѝ отношение към бъдещия тогава главен прокурор Иван Гешев.

След острата обществена реакция Великова бе върната на мястото си като водещ и съдебен репортер. Програмата изчезна от ефир на 13 септември 2019 г. и първоначалните твърдения на ръководството на БНР бяха, че причината била "профилактика". Очевидната причина обаче беше свързана с напрежението, предизвикано от свалянето на Великова. Заради спирането на сигнала на "Хоризонт" започна разследване. Самият Костов твърдеше, че това е било направено с цел профилактика и по предложение на техническия директор Пламен Костов. Прокурорската проверка показа, че не е имало никаква техническа причина сигналът на радиото да бъде прекъсван. Делото бе пратено в Софийската градска прокуратура. От миналата есен от държавното обвинение не са казвали на какъв етап е разследването.

Депутатите също се заеха с темата, но така и не разнищиха докрай откъде е дошъл натискът в радиото. Задоволиха се само с витиеват доклад на временна комисия, което се опита да измести темата като се занимае с "разобличаването" на ръководителите на "Хоризонт", които защитиха независимостта на обществената медия.

Миналата година пред комисията Сотир Цацаров, още в качеството си на главен прокурор, обяви, че са изискани телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото. Бяха изискани записи от камери. Тогава той заяви готовност да представи пред депутатите развитието по случая. Цацаров така и не бе повикан до края на мандата му, а след това мястото му зае Гешев, който също не се появи в парламента. В края на януари тази година СЕМ избра и нов генерален директор, след като отстрани, макар и след умуване, Костов. За шеф на радиото бе избран неизвестният дотогава Андон Балтаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама