При ресторантьорския бранш схемата 60/40 не работи

13:51, 08 апр 20 25 2026 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Мярката 60/40 при ресторантьорския и туристическия бранш не работи. Това се посочва в позиция на Българската асоциация на заведенията. Според тях схемата е полезна за сектори, които извършват дейност в намален капацитет. За това те настояват мярката да бъде приложена в първите три месеца след излизане от извънредното положение.

Българската асоциация на заведенията твърди, че липсват реални мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес. Те предвиждат фалит на около 50% от фирмите в бранша. В сектора работят над 480 000 души.

50% от заведенията няма да отворят след кризата, прогнозират от бранша

Те заявяват че на карта е поставено както здравето на нацията, така и оценяването на икономиката. „Смятаме, че досега бяхме изключително толерантни и поехме основната тежест на кризата, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение в тази тежка ситуация, а и вярвахме, че както се действа своевременно по отношение овладяване на заразата, така и бързо ще се предложат решения за справяне с последствията от нея. За съжаление, това не се случва“.

Ресторантьорите сигнализират, че все още не са ясни и правилата, по които ще могат да кандидатстват за кредити по програмата на Българската банка за развитие. Обявено беше, че това ще бъде изяснено до края на настоящия месец. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама