Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

11:20, 09 апр 20 / Политика 25 1612 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Фонд "Обединени срещу COVID-19" ще разпредели над 800 000 лева за борба с кризата към местни болници, читалища, граждански организации и социални предприятия в цялата страна. По този повод американският посланик Херо Мустафа заяви, че българските медицински специалисти и доброволци от различни общности показват забележителна сила и устойчивост в този труден период, предава БГНЕС.

"Инициативата „Обединени срещу COVID-19“ има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа", заяви посланик Мустафа и отбеляза, че посолството на САЩ с гордост си партнира с Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Българския дарителски форум в тази инициатива.

Фондът, в който вече дарения са направили 21 компании, фондации и физически лица, е създаден за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса. За средства от „Обединени срещу COVID-19“ могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цяла България.

За целта те трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org 

Крайният срок за подаване на документи за първия кръг на финансиране на проекти е 16 април 2020 г.

Фондът ще финансира инициативи в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др.

„Тази криза демонстрира силата на инициативността, дарителството и единството. Сговорна дружина планина повдига. Фондът обединява усилията на нашите организации и помага по-точно да се насочим към най-неотложните нужди“, посочва от своя страна президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Думи на признателност за празника на лекарите

Според Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, България много пъти е показвала, че може да се обединява и да прави добро. "Нашите организации структурираха фонда така, че той да работи бързо, ефективно и прозрачно, а подкрепата ни е насочена към най-нуждаещите се в тази извънредна ситуация", казва още Величкова. "Сигурни сме, че само с координирани усилия, навременни мерки и позитивна комуникация ще преодолеем кризата“, казва от своя страна изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

 #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама