Първият ни космонавт Георги Иванов сравни социалната изолация с живота в орбита

15:17, 09 апр 20 25 2344 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Първият ни космонавт Георги Иванов публикува във Facebook видео обръщение към българите в условия на криза. В него той сравни живота в социална изолация с този на космонавтите в орбита.

 „В този ден си мисля за моите колеги космонавти и астронавти, които работят в Международната космическа станция в условията на безтегловност и ограничени размери, по-малки от една боксониера“, разказа той. Иванов припомни, че има космонавти, които са прекарвали стотици дни в орбита, където условията са близки до това да си седим само вкъщи.

 „Макар и различна, социалната изолация е близка. Ако излезеш от вкъщи при карантина, най-много да те глобят или да хванеш вируса. А горе, на орбита, не можеш да излезеш извън станцията“, разказа той.

Основното е да спазваме мерките, които определя ген. Мутафчийски. Така ще изразим нашата най-голяма благодарност към лекарите, сестрите и санитарите, които са на първа линия на фронта. Ние ще се справим и ще се изправим, защото сме корав български народ със здрави корени. И не само славно минало, но и с оптимистично бъдеще“, каза той. „Човекът е социално същество и това е мъчително за всички нас. Но трябва да се справим. Неприятно е, но трябва да оцелеем, братя българи“, посочи първият ни космонавт.

Иванов даде идеи и какво можем да правим, докато си стоим вкъщи. „Аз например се върнах към любимите ми стари книги. Препрочетох с удоволствие „Малкият принц“ например“, посочи той и обясни, че по-често разговаря по телефона и с роднини и приятели.

„Сега живеем във века на комуникациите. Имаме телефони, компютри, интернет – но, повярвайте ми, те ще ви омръзнат по-бързо, защото не минават през сърцето. Трябва ни ежедневна физкултура“, посъветва той и обясни, че работещите в космическата станция негови колеги спортуват по два часа на ден.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама