Хиляди българи възнамеряват да се заселят в София

16:10, 09 апр 20 / София 25 1953 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

В близко бъдеще 14 200 души възнамеряват да се заселят в столицата. В същото време 11 500 софиянци могат да напуснат града в търсене на по-високи доходи и работа. Това гласи ново проучване за миграцията към София, инициирано от ОП „Софтпроект“.

Как ще нараства населението в София в близките години?

Според проучването 20% от населението в страната (или 908 хил. души) на възраст между 16 – 65 години има намерение да промени населеното място, в което живее. 13% от потенциалните мигранти планират да се преселят в София - 9% ще дойдат от областните градове и 4% от селата. Практиката на демографските прогнози досега показва, че обичайно се реализират едва около 12% от заявените намерения. Това означава, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души.

Същевременно 11% от анкетираните столичани (или 93 хил. души) на възраст между 16-65 години заявяват, че планират да напуснат София и да заживеят на друго място (най-често чужбина). Стъпвайки отново на опита от досегашни подобни изследвания, показващи реализация на 12% от заявените намерения, социолозите изчисляват, че през следващите години около 11 500 жители на столицата може да я напуснат.

При съпоставянето на данните може да се направи прогноза, че в близките години в резултат на механичния прираст на населението в общината, то ще нарасне с 2 700 души.

Как се е развивала миграцията към София досега?

Над 64% от анкетираните столичани са заявили, че живеят от рождението си в населените места на Столичната община. Останалите 36% са се преселили тук в различни периоди от живота си. Основните причини за това са свързани със сключване на брак, развод, съвместно съжителство, търсене на по-добри възможности за работа и образование.

Най-много са мигрантите (31%), дошли от малки градове извън границите на Столична община. Близък по стойност е и делът (28%) на пристигналите от областните градове в страната. Преселилите се от села, извън територията на общината са 15%.

Имотният пазар е жив, но диша трудно

Относително голям е делът на преселванията между населените места в самата Столична община. 2,5% от хората, които са се преселили в София, са дошли от селищата около столицата. Много по-голям по обхват (22%) обаче е потокът от града към периферията на общината.

Снимка: CanStockPhotos

Най-голям е делът на мигрантите в Столична община (30%), които са се преселили в нея през последните 10 години. Около 28% от преселниците живеят тук в период от 11 до 20 години. В следващия времеви интервал от 21 до 30 години делът на мигрантите е 22 процента. Най-малък процент - 20% от неродените в Столична община живеят тук над 30 години.

Какъв е профилът на потенциалните заселници в София?

София привлича основно млади хора на възраст до 29 години, които не са семейни (около 70% от анкетираните). По-малък процент (20%) попадат във възрастовата граница от 30 до 49 години. Останалите (5%) са на възраст над 50 години.

Най-много от потенциалните преселници в София (49%) са със средно образование. Около 38% имат придобита специалност. Делът на хората с висше образование е 23 процента. С по-ниско образование са 27 процента. По своя социален статус 43% работят на постоянен или временен трудов договор, а 40% в момента учат. Близо 11% са безработни.

За 74% от потенциалните мигранти основната цел на преселването е получаването на по-високи доходи и стандарт на живот.

Какъв е профилът на планиращите да напуснат столицата?

Потенциалната миграция на живеещите в София е насочена основно към преселване в друга държава. По това направление се очаква да се преселят 57% от потенциалните мигранти. Към малките градове и селата в страната ще се насочат 15%, а към областните градове 7% от тях. Вътре в границите на общината преселванията са около 3%.

Най-много от потенциалните емигранти (46%) от Столична община са млади хора на възраст от 16 до 29 години. В следващия възрастов интервал от 30 до 49 години попадат 40% от столичаните, планиращи да заживеят на друго място. Най-малко - 13% са на възраст от 50 до 65 години. Около 41% от потенциалните емигранти от Столична общината имат висше образование.

Най-често посочваната причина за напускане на населените места в Столична община е осигуряването на по-високи доходи. Това е основание за бъдеща миграция на близо 57% от потенциалните емигранти. Втората посочвана причина е намирането на работа - тя е стимул за 33 %.

Пълният текст на проучването е публикуван на адрес: https://sofproect.com/portfolio/migracia/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама