Без внос на плодове и зеленчуци до изчерпване на българските иска Каракачанов

21:12, 10 апр 20 / Политика 25 1597 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Четири спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов. Промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г., съобщиха от ВМРО.

Първото предложение е здравният министър Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи.

Платформата „Български занаяти" ще ни информира кои са българските производители

Второто искане е  Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места, до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване. Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответният личен имот.

Третото предложение е социалният министър Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Представяме инициативата #ИзбериБългарското

Последното искане на Каракачанов е министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

По-късно темата коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея употребата на патриотизма за конюнктурни партийни цели отблъсква. "Г-н Каракачанов, тангото в политиката не буди естетическа нагласа. А употребата на патриотизма за конюнктурна партийна полза отблъсква. А в тази тежка ситуация за дребния и среден български производител - отблъсква двойно", подчерта Нинова.

Не закъсня и реакцията на Каракачанов по повод думите на лидера на БСП. "Скъпа госпожо Нинова, с интерес прочетох Вашите разсъждения относно стъпките в тангото – този зареден с емоция аржентински танц. Тъй като визирате неговата естетика в политическите му проявления, тук замълчавам с респект, тъй като аз нямам опит в това. Експертът в политическото танго сте Вие, като се има предвид уникалния Ви път по политическия дансинг от икономически експерт на десния СДС до ръководител на лявата БСП. Пред един доказан авторитет в теорията и практиката на този вълнуващ аржентински танц наистина мога само да запазя мълчание с уважение", написа той в социалните мрежи.

"Но не мога да запазя мълчание, госпожо Нинова, когато освен танго от същата тази Аржентина внасяме круши, например. И то от години. Когато внасяме магданоз от Египет, домати от Йордания, чесън от Китай – когато 80% от зеленчуците и плодовете на българския пазар са внос от близки и далечни страни, това не мога да го подмина. Не владея това политическо танго да подминавам реалните проблеми на обикновените хора".
 
"Затова и още през 2015 подкрепихме проект на закон, който задължаваше хипермаркетите да предлагат минимум 30% българска продукция. Това се случи преди 5 години, нямаше пандемия, нямаше извънредни мерки. Така че съм учуден за каква точно конюнктура говорите днес? Последователността и конюнктурата са две различни понятия все пак. Вие казвате, че работите по темата от 2016, аз освен подкрепата за този проектозакон от 2015 г. съм организирал много кампании в подкрепа на българското производство. И какво от това? Това ли е най-важното? Това ли очакват българските граждани и българските производители от нас, българските политици – да си мерим кампаниите? С какво ще им помогне това?", пита Каракачанов. 
 
"С какво ще Ви помогне на Вас и Вашата партия този непохватен опит да изопачите предложението ми, което цели – при необходимост – временно да бъде спиран вноса на конкретни видове плодове и зеленчуци до изчерпване на произведените български плодове и зеленчуци? Кое е лошото в това? Не е ли добро за българските производители на плодове и зеленчуци? Именно по тяхно искане съм го предложил. Защото може да не съм експерт по политическо танго, но съм изключително внимателен към реалните проблеми на хората у нас".
 
"Какво лошо има в това да бъде спрян нерегламентираният дъмпингов внос включително и от трети страни, които само минават през някоя от страните на ЕС и така успяват да представят своята продукция като идваща от страна членка на ЕС? Лошото е, когато български политици се опитват с ехидни намеци и недомлъвки да противопоставят Европейския съюз срещу интересите на българските производители. Какво ще Ви донесе това? Нищо, повярвайте ми. Нито ще настроите хората към нас, нито ще ги предразположите към себе си. Защото Европейския съюз е просто сферата, в която трябва да бъдат защитени точно тези български интереси".
 
"И защото, скъпа госпожо Нинова, хората не се интересуват от дрязгите и дребнавите заяждания на политиците. Те се интересуват от работещи, реални решения на реалните им, днешни проблеми.
Можете ли да допринесете за това в този напрегнат днешен ден на глобални изпитания и световна пандемия? Ако можете, направете го – ще получите поздравления и благодарност. Ако не можете, защо трябва да омаловажавате добрите идеи и волята на тези, които реално искат да допринесат за хляба на българските граждани? И ако ми позволите тази закачка – има ли смисъл да повтаряме старата македонска песен „Кой пръв започна война да води?“. Няма смисъл да се насочва енергия в междупартийни боричкания.
Днес България има нужда всяка енергия да бъде насочена за решаване на реални проблеми", категоричен е той. 


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама