По 1 000 лева за независимите творци в София за онлайн проекти

11:31, 10 апр 20 / София 25 1066 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

„Солидарност в културата“ се нарича новата програма на Столична община, която предвижда финансова подкрепа за творците и културните пространства в града.

Програмата дава възможност на независими творци да реализират и представят онлайн проекти през месеците май и юни, за което ще получат финансиране в размер на 1 000 лв.

Второто направление в програмата е ориентирано към екипи, които управляват частни културни пространства. Финансовата подкрепа за тях ще е в размер до 10 000 лв.

Първоначалният бюджет на програмата е от 150 000лв. Към тях ще бъде добавена и допълнителна сума от възнагражденията на членовете на надзорните съвети и съветите за управление на СУСОПФ, СОАПИ и Гаранционен фонд за малки и средни предприятия за периода на извънредното положение.

Целият процес по предаване и одобрение на проектите ще се случва онлайн. Сред изискванията, на които трябва да отговарят независимите творци, са да имат постоянен или настоящ адрес в София най-малко 6 месеца преди обявяването на извънредното положение и да са творили най-малко 1 година в града.

Хората, менажиращи културни пространства трябва да имат договор за наем на пространството, назначени служители на трудов договор, да имат отменени събития за периода на извънредното положение, както и да са били бенефициенти или партньори по проекти, финансирани по програмите на Столична община през последните две години.

Антикризисната мярка, насочена към един от най-засегнатите от извънредното положение сектори, се прави на база европейския опит и предвижда бързи, олекотени и гъвкави процедури, за да се отговори на нуждите на сектора.

София няма да спира културни проекти заради кризата

За да бъде гарантирана подкрепата за одобрените проекти от Столична програма „Култура“ и Календар на културните събития на СО се предлагат допълнителни условия. Културните оператори, спечелили проекти по тези програми, които не са успели да ги реализират заради обявеното извънредно положение, ще имат възможност в двуседмичен срок да предложат промени в тях.

Допуска се провеждане на събитията на нови дати през втората половина на годината или адаптиране на културния продукт за представяне онлайн. Ще бъдат признати и разходите по нереализирани проекти, направени преди обявяването на извънредното положение, в случай, че те не могат да бъдат възстановени.

Като допълнителна подкрепа се увеличава и процентът за административни разходи по проектите от 10 на 25% в рамките на вече отпуснатите средства. Заради извънредното положение и ограниченията в цял свят се спира изпълнението на втора сесия в направление „Мобилност“, но третата се очаква да бъде проведена.

Предложенията ще бъдат гласувани на извънредното заседание на общинския съвет следващата седмица и имат подкрепата на групите на ГЕРБ-СДС, „Патриоти за София“ и „БСП за България“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама