„Легендите“: Стойчо Младенов на 63

10:00, 12 апр 20 / Спорт 25 2941 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес рожден ден празнува един от най-големите футболисти и треньори в историята на българския футбол – Стойчо Младенов. В момента той е треньор на казахстанския „Кайсар“, но все повече се говори за завръщането му в ЦСКА. Темата коментира и самият той, но до момента не е дал категоричен отговор. „Хората очакват моето завръщане, но кога ще стане - един Господ знае“, заяви наскоро той в свое интервю. Според него всичко е в ръцете на клуба, ако желае да стане шампион.


Снимка: БГНЕС

Най-големите успехи на Младенов са именно като футболист на ЦСКА. Четири пъти става шампион на България, а през 1983 г. е избран за футболист №1 на страната. Върхът в кариерата му е 17 март 1982 година, когато червените стигат до четвъртфинал за Купата на европейските шампиони и се изправят срещу настоящия първенец „Ливърпул”. След загуба с 0:1 на „Анфийлд” ЦСКА побеждава с 2:0 на стадион „Васил Левски”. Двата гола са на Младенов. След мача в България се говори, че „Ливърпул” иска да купи голмайстора, но тогавашният режим не позволява на никого да напусне страната. През годините е бил трансферна цел на „Атлетико” (Мадрид) и „Ривър Плейт”. Освен това играе във „Витория” (Сетубал), „Ещорил” и завършва кариерата си в „Олянензе”.

В националния отбор Младенов има 59 мача и 15 гола. Благодарение на негово попадение в 87-ата минута България побеждава ГДР в София и се класира за световното първенство в Мексико през 1986 година. На най-големия форум Младенов играе като титуляр в три от четирите мача на тима.


Снимка: БГНЕС

Треньорският път на Стойчо Младенов започва в отбора, където спира с футбола, но бързо се завръща в дома си – ЦСКА. Като помощник на Георги Василев печели последния златен дубъл на „червените” през 1997 г.

През 1999 г. Младенов става треньор на младежкия национален отбор, като при него започват да играят звезди като Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. Година по-късно сменя Димитър Димитров като селекционер на първия тим на България. През 2002 г. за първи път води като старши треньор ЦСКА. Стартът му на „Българска армия” е с рекорд.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама