БНБ разреши на банките да започнат отсрочване на кредити

14:21, 10 апр 20 25 1881 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

БНБ даде съгласието си банките да започнат отсрочване на задължения към банки и дъщерните им дружества заради извънредното положение, съобщиха от централната банка.

Търговските банки, приели да прилагат утвърдения ред за отсрочване на изискуеми задължения, ще обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин.

Утвърденият мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви.

Банките предлагат от 3 до 6 месеца кредитна ваканция

Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения. Предвиждат се три стандартизирани механизма: Отсрочване на главница и лихва до 6 месеца: Отсрочване на главница до 6 месеца: Приложим за револвиращи продукти. Съответният механизъм ще се избира по взаимно съгласие между банките и техните клиенти.

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение, уточняват още от БНБ.

От ВМРО поискаха по-дълъг срок на кредитния мораториум за туристическия бранш, тъй като в близките шест и повече секторът няма да може да реализира приходи и няма да успее да  обслужва редовно и навреме своите кредити.

Имотният пазар е жив, но диша трудно

От партията предлагат частният мораториум за фирмите, заети в сектор „Туризъм“, да е срок до 1 октомври 2021 г.,  като през това време кредитите на компаниите в сектора да не бъдат обявявани за изискуеми, да не им се налагат наказателни лихви и банките да не провизират сумите по тях.

ВМРО изразяват притесненията си и относно заявеното намерение на търговските банки да договарят мораториум по плащанията само с кредитополучатели, които са с добри досиета. Според тях е нужна максимална гъвкавост и шанс за разсрочване на задълженията за всички, които до 13 март 2020 г. са обслужвали кредитите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама