Нова санкция за „ТЕЦ Бобов дол“

15:10, 10 апр 20 25 1362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„ТЕЦ Бобов дол“ спира дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци докато не отстрани констатираните при проверка на еко експерти нарушения.

Проверка в дружеството установи, че автоматична мониторингова система, която следи нивата на газовете, които се отделят след изгарянето на отпадъците, не отговаря на изискванията. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е неправомерно отвеждане на отпадъчни газове.

Припомняме, че преди около два месеца беше наложено принудително спиране дейността на ТЕЦ-а от Министерството на околната среда и водите. А от прокуратурата започнаха разследване, което установи, че има замърсяване на въздуха и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, примесени с въглища. Миналата седмица главният прокурор  Иван Гешев привика екоминистъра Емил Димитров заради ТЕЦ "Бобов дол", а ВАП му разпореди лично да провери инсталациите за горене на централата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама