СЗО: Прибързана отмяна на ограниченията може да доведе до втора вълна на пандемията

20:47, 10 апр 20 / Свят 25 1799 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Разпространението на коронавируса в света се забавя: ако през предишната седмица броят на заразените се е удвоил, то през последните седем дни – той е увеличен само един и половина пъти. В момента са потвърдени около 1,5 милиона случая на инфекция, тоест на всеки 100 000 души около 19 заразени, предаде БГНЕС.

Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди страните по света да бъдат предпазливи относно преустановяването на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус. 

"СЗО желае да види вдигането на ограниченията, колкото всеки друг. В същото време премахването им твърде скоро може да доведе до смъртоносна втора вълна", отбеляза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус, предаде БТА.

Снимка: ЕПА/БГНЕС Пенсионери във Франция 

И допълни, че въпреки "добре дошлото отслабване" на епидемията в някои европейски страни, сред които Германия, Испания и Франция, е налице "притеснително нарастване" на случаите в други страни, особено в Африка.

По думите на ръководителя на СЗО никоя страна не е имунизирана и не може да твърди, че има силна система за здравеопазване.

Броят на заразените с коронавирус в света през седмицата се е увеличил с 50%, смъртните случаи - със 70%, показват последните данни. Броят на възстановените продължава да расте бързо. За седмица те са станали вече 80% - около 357 000.

Вярно е обаче, броят на смъртните случаи също нараства - с повече от 70%, от 50 000 до 85 500. В Европа лидери са Италия и Великобритания, където смъртността надвишава 12%. В световен мащаб той се е увеличил от 5% на 6% за седмица.

Инфекцията продължава да се разпространява. Потвърдени случаи не са регистрирани само в няколко страни - 13,5% от общия брой. В рамките на тази седмица са регистрирани първи случаи на зараза в Йемен и Абхазия. Таджикистан и редица малки островни държави продължават да устояват на заразата с нито един регистриран случай.

Ако преди седем дни коронавирусът зарази около 0,01% от световното население, сега той вече е 0,02%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС Папа Франциск се моли за болните

Петимата лидери по отношение на броя на заразените сред страните претърпяха значителни промени в позициите си. Ако първите три – САЩ, Испания и Италия остават непроменени, то Китай, от който започна разпространението на вируса, се премести от четвъртото място на шесто. През последните седмици там коронавирусът е открит при не повече от 100 души на ден.

Има значително повече инфекции в Германия и Франция, които съответно са на четвърто и пето място в света. Най-голямо увеличение има в САЩ, където броят на случаите за седем дни е нараснал с над 220 000.

В редица страни броят на новите случаи достига 4 000 на ден - по-специално в САЩ, Италия, Испания, Турция и Великобритания. По 2 000 се регистрират ежедневно в Германия и Иран, по 1 000 - в Белгия, Холандия, Канада и др.

Делът на смъртните случаи сред заразените с коронавирус в света през седмицата е нараснал до 6%. Лидерите са Италия, САЩ и Испания.

Степента на смъртност в САЩ обаче не е много висока - 3,6%. Лидерите са Италия и Великобритания, където тя е 12,2%. Една от най-ниските ставки е в Германия - 2%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС Погребение в Испания

Броят на хората, които са се възстановили в сравнение с миналата седмица, се е увеличил с 1,8 пъти, като преди седем дни е имало 200 000. Освен Китай, където около 95% вече са се възстановили, броят на излекуваните в Испания и Германия нараства най-бързо - във всяка от тези страни са повече от 50 000.

През тази седмица обаче беше регистриран случай на повторна инфекция с коронавирус. Жена в Тайланд, няколко дни след приключване на лечението, отново е диагностицирана с инфекцията.

Европа остава епицентърът на коронавирусната инфекция в света - сега има над 800 000 случая на инфекция. Преди седмица имаше почти два пъти по-малко.

В Северна и Южна Америка вече са се заразили с 200 000 повече в сравнение с миналата седмица. В същото време американските власти казват, че ситуацията в основните огнища на коронавирусна инфекция в страната постепенно се стабилизира.

Третата позиция е заета от Източна Азия, но само 6 000 нови случая са регистрирани там за седмица.

В същото време в света нараства броят на тестваните за откриване на коронавирусна инфекция. Лидерите по този показател са САЩ (2,3 милиона тестове), Германия (1,3 милиона) и Русия (повече от 1 милион). В някои страни, като Естония, вече се подготвят за масово тестване на населението за коронавирус. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама