Ген. Мутафчийски: Напът сме сами да провалим всичко

21:20, 10 апр 20 25 6659 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

"Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни". Сега сме на път сами да провалим всичко, за съжаление. Това каза проф. ген. Венцислав Мутафчийски по БНТ. Той сподели, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, предупреди шефът на Кризисния оперативен щаб.

Той обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време. Топлото и влажно време не му влияят съществено.

Първа жертва с коронавирус в Сливен, заразените достигнаха 635

Генералът обясни, че са се появили много хора, които са отправяли грешни послания. Няма единност в обществото, смята ген. Мутафчийски. Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процента на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

"Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата", изтъкна той. При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой - не. Според ген. Мутафчийски такива неща в цивилния живот не бива да се случват и именно това е била целта на взетите мерки.

"Ние показахме на света, че може да се справи една малка държава с ограничен ресурс", отсече генералът.

Мутафчийски заяви, че ще предложи на правителството да бъдат въведени още по-строги мерки. "Смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки, абсолютно задължително носене на маски и по-строг контрол за движение на тумби на улиците", отсече той.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", коментира още ген. Мутафчийски.

Акцент на деня: Не иде ли време за смирение?

Тестовете със сигурност няма да решат проблема, смята той. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет, изтъкна той.

С PCR-тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама