375 лв. еднократна помощ ще получат родителите в неплатен отпуск

09:18, 11 апр 20 / Политика 25 3295 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 375 лева за родителите, които ползват неплатен отпуск, това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Помощта ще се отпуската, когато двамата родители или самотният родител използва неплатен отпуск минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи, когато са изчерпили възможността за платен отпуск. Подоходният критерий е 610 лева месечно на човек от семейството.

Обявяват мерки за подпомагане на семейства в неплатен отпуск

Помощта ще бъде налична още от следващата седмица -  най-късно от вторник (14 април) ще може да се кандидатства по тази мярка. По думите на министър Сачева за целта са отделени около 20 млн. лева. "С тази мярка ние подкрепяме работещите родители, тези, които в момента нямат друга възможност да получат средства поради факта, че трябва да гледат децата си", заяви тя. Средствата биха стигнали за 55 хиляди семейства, допълни още социалният министър. 

Министър Сачева подчерта, че за трети пореден ден има намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни за сметка на увеличаващия се брой на работодатели, които избират мярката 60/40 вместо да освобождават служители. За девет дни общият брой на подадени заявления по мярката е 2016 за почти 30 000 работници и служители.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че мерките на банките важат, като отсрочките по лихва и главница ще бъдат до 6 месеца. Това важи за кредити, които са обслужвани редовно към март месец 2020 г. или са били просрочени с най-много 90 дни. Всеки клиент може да заяви пред обслужващата банка, че желае да се възползва от облекченията.

Правителството вдигна тавана на дълга до 10 милиарда лева

По думите на Горанов банкова ваканция няма, ваканцията е само ученическа. Финансовият министър заяви, че не вижда причина за струпване на граждани към търговските банки и добави, че според него срокът до края на годината е достатъчен за тези, които изпитват затруднения с обслужването на задълженията си, да преминат през пика на кризата.

Стана ясно още, че БНБ е одобрила три стандартни механизма: Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца; Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца; Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти, който е публикуван на сайта на БНБ.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама