Борисов: Само с маска или шал навън от полунощ

09:47, 11 апр 20 25 2870 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря днес със здравния министър Кирил Ананиев за издаване на заповед за задължително носене на маски навън от полунощ, това обяви самият Борисов на брифинг в МС, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Без маски навън да не се излиза, който няма маска, да сложи шал", категоричен беше Борисов. Задължителното носене на маски ще бъде в сила още от сутринта на Цветница, а нарушителите ще бъдат глобявани. По думите на премиера са поръчани още един милион маски. "Рисковата група е много голяма, ако я изпуснем обаче, тогава ще понесем катастрофална щета", заяви той.

375 лв. еднократна помощ ще получат родителите в неплатен отпуск

Премиерът поясни, че в проучването на заболелите от коронавирус в Австрия, където са били тествани около 1 600 човека, резултатите показват, че под 1 процент от населението е заразено. Подобни са и резултатите и в България, където бяха тествани около 1020 полицаи. В "най-заразения" град в Германия са 15 процента болните, добави той, мотивирайки извода, че сме още в ранен етап на епидемията.

Борисов уточни, че искат максимално бързо да въвеждат всяка една от мерките за подпомагане. "За да заработи, огромен екип от хора работи, за да може всяка мярка да бъде ефективна. До този момент всичко, което сме направили го правят и другите държави", каза още Борисов.

Той припомни, че вчера беше подписан договор с Южна Корея за 30 000 PCR-теста. "Осигурили сме транспорт за тях", съобщи Борисов и допълни, че с такива количества ще понесем първата вълна от масовата вълна тестове. 

Поставиха КПП-та в махалите в София

Премиерът призова хората да си останат у дома на Великден. „Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си. Длъжни сме да направим това, вие виждате в другите страни затвориха църквите. Ние със Синода заложихме на вярвата, съзнанието и самодисциплината. Всички възможни механизми, които сме сметнали, показват, че в следващите две седмици ще ни е много трудно“, заключи той.

Запитан дали се спазват мерките в махалите, министър-председателят каза, че повече го притеснява, че в София не се спазват мерките, където е най-голямото огнище и живеят 2 милиона души. Относно кандидастването ни в еврозоната Борисов заяви, че няма никакво смекчаване на критериите. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама