Зам.-министърът на земеделието Маринов е освободен

14:05, 13 апр 20 / Политика 25 3757 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Със заповед на премиера Бойко Борисов е освободен зам.- министърът на земеделието Чавдар Маринов. Отстраняването му е по настояване на аграрния министър Десислава Танева с мотива, че Маринов не е овладял проблемите с регистъра на биологичните производители, предаде БНР.

Решението за отстраняване на Чавдар Маринов е предизвикано от сигнали от фермери срещу неработещата актуализация с биорегистъра, а като пряко отговорен за тази дейност той се е провалил при въвеждането на ред в системата.

Маринов беше назначен преди година след протести на биопроизводители. Според браншови организации той си е вършел работата прецизно и няма основание за отстраняването му, а забавянето в биорегистъра се дължи на грешки в заданието и на некоректно поведение на поддържащата фирма.

На този етап не е ясно дали ще бъде назначаван нов заместник-министър. Засега лично министър Танева поема контрола на сектор „Плодове и зеленчуци“.

За оставката му се заговори вчера. "Капитал" писа, че неофициално причината за рокадата е забавяне в администрирането на регистъра на биопроизводителите. Според публикацията обаче напрежение е възможно да има и по линия на идеите за задължително присъствие на български стоки в супермаркетите, която Маринов бил отказал да защитава. 

Днес пред bTV Чавдар Маринов коментира: "Десислава Танева е казвала, че не би назначила човек от бранша, а по-скоро би подала оставка. Аз съм човек от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора и потребителите". Той уточни, че още не е дал своята оставка, но е получил подкрепата на бранша.

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите за мерките в полза на българските производители

Чавдаров обясни, че в петък Танева му се е обадила и го е накарала да участва в телевизионно интервю на тема търговски вериги, а той от своя страна заявил, че участието му няма общо с темите и мерките, които трябва да следваме. „Тя винаги е изразявала становището, че аз съм сложен от бранша и е против това“, изтъкна той. 

„Държавата трябваше да покаже социална ангажираност и веднага във всички болници, училища, детски градини, държавната администрация - да започне да се консумира българска храна. Това трябваше да се направи и да се каже на производителите „Това искаме да направите и вие“, коментира той.

Няма как земеделецът да откъсне един домат и да го предостави в магазина. Има структрури, през които стоката трябва да мине. Няма нищо по-ценно ние, като потребители, да консумираме българска храна. Но всичко трябва да се случи по реда, допълни той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама