СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ провеждането на парада на 6 май?

10:00, 13 апр 20 / Сблъсък 25 9309 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Извънредното положение и строгите мерки, свързани с борбата с коронавируса, поставиха под въпрос провеждането на парада на Българската армия в Деня на храбростта – 6 май. До този момент държавата не се е отказала от парада, но вече започнаха да се чуват и гласове с призиви, че това може да застраши здравето на хората.

По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на военния министър Красимир Каракачанов и партия СДС.

                                                                                                                   

Военният министър Красимир Каракачанов е категоричен, че парад на 6 май ще има. За това са подготвени три сценария, по които може да се развие, като това ще се прецени в седмицата преди Гергьовден. „Първият сценарий е парад, какъвто го знаем, с публика. Вторият е парад само с техника без публика и третият е негативен, ако обстановката се усложни, тогава Гергьовден ще бъде отбелязан в гарнизоните, където се намират тези формирования“, посочи той в телевизионно интервю...

Трябва обаче да преценим нещата така, че хората, които ще участват в парада, да бъдат максимално защитени. Така или иначе подготовката в поделенията продължава. Всеки ден и танкистите, и пилотите, и моряците си изпълняват задълженията. За тях няма да е проблем да покажат това, което правят и могат на Гергьовден. Това е Денят на българската армия“, заяви Каракачанов.

Армията, която се готви за много по-тежки изпитания от един вирус - да защитава държавата и народа по време на война, няма как да се уплаши от един вирус“, подчерта военният министър.


Снимка: БГНЕС

СДС обаче призовава идеята за парад да бъде внимателно обмислена. „Провеждането му вероятно ще повдигне духа на нацията, но сега здравето ѝ е безспорен приоритет. Разходите, колкото и да са редуцирани, ще бъдат направени. Не е ли по-добре тези средства да се насочат към належащите нужди на хората с бели престилки и служителите на реда на първа линия“, посочват от партията в официална позиция.

„Наред с това, ако стриктно се спазват разпоредбите на Националния оперативен щаб, в което не се съмняваме, войниците и офицерите трябва да са с маски“, подчертават от СДС и питат дали тази гледка ще повдигне духа на нацията. „Славната българска армия никога не е допускала нейно знаме да бъде пленено и затова трудно можем да си я представим да марширува с маски“, пишат още „десните“.

„Досега България показа, че се справя с разум и търпение с кризата. Не трябва да се отпускаме, защото виждаме какво се случва в други европейски държави, които не възприеха тази заплаха достатъчно сериозно. Болестта все още не е победена. Заради прекален оптимизъм може да загубим това, което постигнахме с много усилия и дисциплина! Нека да продължим така, за да се зарадваме скоро на щастлива развръзка“, посочват от СДС.


Снимка: БГНЕС


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама